*EN Вештачка интелигенција

Koliko će sistemske memorije zaista biti potrebno za Windows 11 AI funkcije?

Summary

Nedavno je izazvana velika polemika oko izveštaja koje je preneo TrendForce, a koji se odnosi na zahteve za 16 GB sistemske memorije za rad nove verzije Windows 11 24H2 operativnog sistema, koja je specijalno optimizovana za nove AI PC računare. […]

Koliko će sistemske memorije zaista biti potrebno za Windows 11 AI funkcije?

Nedavno je izazvana velika polemika oko izveštaja koje je preneo TrendForce, a koji se odnosi na zahteve za 16 GB sistemske memorije za rad nove verzije Windows 11 24H2 operativnog sistema, koja je specijalno optimizovana za nove AI PC računare. Iako su neki mediji odmah protumačili ove informacije kao obavezan minimum od 16 GB RAM-a za AI funkcije, Microsoft je još uvek ćutao po pitanju zvaničnog saopštenja o ovim zahtevima.

Umesto činjenica, poigraćemo se sa spekulacijama.

Kao što znamo, Windows 11 donosi mnoge nove funkcionalnosti, između ostalog i unapređene AI mogućnosti. Iako je logično pomisliti da bi veća količina sistemske memorije mogla biti korisna za obradu velikih količina podataka u AI algoritmima, nije nužno da će svaka AI funkcija zahtevati najmanje 16 GB RAM-a.

Ključna stvar je daće biti preporuka, a ne obavezni minimum. Ovo znači da će korisnici moći da uživaju u AI funkcionalnostima Windows 11 operativnog sistema čak i sa manje od 16 GB RAM-a. Naravno, veća količina memorije može poboljšati performanse pri radu sa naprednim AI aplikacijama, ali to ne znači da će one biti nedostupne za korisnike sa manje memorije.

Kroz različite kombinacije i optimizacije, Microsoft će nastojati da pruži najbolje AI iskustvo korisnicima Windows 11, bez obzira na to koliko sistemske memorije imaju. Stoga, umesto da brinemo o toj specifičnoj cifri od 16 GB RAM-a, trebali bismo se fokusirati na sveukupna poboljšanja i mogućnosti koje Windows 11 pruža, kako bi smo najbolje iskoristili njegove AI funkcionalnosti.

Najčešća pitanja (FAQ) o AI zahtevima za Windows 11 operativni sistem:

1. Da li je obavezan minimum od 16 GB RAM-a za AI funkcije u Windows 11?
– Ne, preporuka za sistemsku memoriju od 16 GB je samo preporuka, a ne obavezan minimum. AI funkcije će biti dostupne i korisnicima sa manje od 16 GB RAM-a.

2. Da li će AI funkcionalnosti biti nedostupne korisnicima sa manje memorije?
– Ne, korisnici sa manje sistemskom memorijom će i dalje moći da koriste AI funkcionalnosti u Windows 11. Veća količina memorije može poboljšati performanse, ali nije neophodna za korišćenje AI aplikacija.

3. Da li veća količina sistemskog RAM-a poboljšava rad sa AI aplikacijama?
– Da, veća količina memorije može poboljšati performanse pri radu sa naprednim AI aplikacijama. Međutim, Microsoft će se truditi da pruži najbolje AI iskustvo korisnicima Windows 11, bez obzira na količinu memorije koju imaju.

Ključni termini:
– AI (Artificial Intelligence) – veštačka inteligencija
– RAM (Random Access Memory) – sistemski memorijski modul koji omogućava brzi pristup podacima u računaru

Srodni linkovi:
Zvanična stranica Windows 11
TrendForce – stranica informacione analitičke kompanije