*EN Вештачка интелигенција

Najnovija istraživanja o prodaji premijum telefona: Opozicija raste, lider gubi na tržištu

Summary

Izvor: Shutterstock / Hadrian Proizvođači pametnih telefona su se oduvek takmičili da prodaju što više uređaja u različitim segmentima tržišta, a najprestižnije tržište je svakako ono premijum telefona. Tradicionalno, Apple je bio apsolutni vladar ovog segmenta, dok su ostali brendovi […]

Najnovija istraživanja o prodaji premijum telefona: Opozicija raste, lider gubi na tržištu

Izvor: Shutterstock / Hadrian

Proizvođači pametnih telefona su se oduvek takmičili da prodaju što više uređaja u različitim segmentima tržišta, a najprestižnije tržište je svakako ono premijum telefona. Tradicionalno, Apple je bio apsolutni vladar ovog segmenta, dok su ostali brendovi pokušavali da sruše tu dominaciju.

Ali da li se išta promenilo u prošloj godini? Pogledajmo rezultate najnovijeg istraživanja koje je objavila analitičarska kompanija Counterpoint Research 2. januara, a koje se odnosi na prodaju premijum telefona u 2023. godini.

Rekordna prodaja premijum telefona

Prema Counterpoint Research, premijum telefon je uređaj koji uvezen u veleprodaji košta 600 dolara i više, a cena koju će potrošači platiti ovisi samo o prodavcima.
Po rezultatima istraživanja, udeo premijum telefona na tržištu je u 2023. godini dostigao čak 24%, što je apsolutni rekord, ali je takođe zapaženo da je trećina svih prodatih premijum uređaja koštala iznad 1.000 dolara. U poređenju sa 6% u 2016. godini, 8% u 2017. i 13% u 2018. godini, ovo su značajni pomaci.
Iako premijum telefoni čine samo četvrtinu celokupnog tržišta, donose iznenađujućih 60% ukupnih prihoda.

Promene na tržištu

Apple je i dalje dominantan u 2023. godini sa udelom od 71%. Međutim, u odnosu na 2022. godinu, kada je imao udeo od 75%, ovaj gigant iz Kupertina je dozvolio drugim proizvođačima da smanje zaostatak.
Samsung je lider prodaje premijum Android telefona i u 2023. godini je popravio svoje rezultate, sa udelom koji se popeo sa 16% na 17%. Xiaomi se takođe popravio, sa 1% na 2% udela, dok je Oppo ostao na 1%. Svi ostali brendovi zajedno drže 4% ukupne prodaje.
Najveće iznenađenje u 2023. godini je definitivno Huawei. Kineski proizvođač je ostvario impresivne rezultate, skokom sa 3% na 5% udela zahvaljujući svojoj Mate 60 seriji koja je pokretana Kirin čipsetom.

FAQ:

Šta je premijum telefon?
Premijum telefon je uređaj visokog kvaliteta i naprednih funkcija koji ima veću cenu od ostalih modela na tržištu. Obično ima unapređeni hardver, sofisticiran dizajn i više mogućnosti za personalizaciju.

Koje su promene na tržištu premijum telefona u 2023. godini?
Prema istraživanju Counterpoint Research, udeo premijum telefona na tržištu je dostigao rekordnih 24%, a Apple je i dalje vodeći brend sa udelom od 71%. Međutim, drugi proizvođači, poput Samsunga i Huaweija, su povećali svoj udeo, dok je Apple izgubio deo svoje dominacije.

Koji brendovi su najprodavaniji u segmentu premijum telefona?
Prema istraživanju, Apple je i dalje najprodavaniji brend sa udelom od 71%. Međutim, Samsung je lider među premijum Android telefonima sa udelom od 17%. Huawei je takođe ostvario značajan rast i sada ima udeo od 5% zahvaljujući Mate 60 seriji. Ostali brendovi zajedno drže 4% ukupne prodaje premijum telefona u 2023. godini.