*EN Вештачка интелигенција

Apple izložen sigurnosnom propustu AirDrop funkcije

Summary

AirDrop je funkcionalnost koju brojni korisnici iPhone telefona svakodnevno koriste za bežično deljenje fajlova. Međutim, otkriven je ozbiljan sigurnosni propust koji Apple nije rešavao sve do trenutka kada je javnost saznala da su kineski hakeri iskoristili tu slabost za hakovanje […]

Apple izložen sigurnosnom propustu AirDrop funkcije

AirDrop je funkcionalnost koju brojni korisnici iPhone telefona svakodnevno koriste za bežično deljenje fajlova. Međutim, otkriven je ozbiljan sigurnosni propust koji Apple nije rešavao sve do trenutka kada je javnost saznala da su kineski hakeri iskoristili tu slabost za hakovanje telefona.

U novembru 2019. godine, istraživači sa Tehničkog univerziteta u Darmštatu obavestili su Apple o sigurnosnom propustu u AirDrop funkciji. Prema njihovim otkrićima, hakeri su mogli da pristupe telefonskim brojevima i i-mejl adresama žrtava putem odgovarajućeg uređaja. Međutim, Apple nije preduzeo nikakve korake da reaguje na ovo otkriće.

Dve godine kasnije, isti istraživači ponovo su kontaktirali Apple i predložili rešenje koje bi zakrpilo sigurnosni propust. Međutim, ni tada Apple nije preduzeo odgovarajuće mere. Posledice ovog nereagovanja su sada postale javne, jer su hakeri u Pekingu uspeli da iskoriste propust i slali „neprimerene informacije“ putnicima metroa. Ovaj napad izveden je uz pomoć kompanije Wangshendongjian Technology koja je uspela da probije enkripciju AirDrop funkcije.

FAQ:

Šta je AirDrop?
AirDrop je funkcionalnost koja omogućava bežično deljenje fajlova između korisnika iPhone telefona putem Bluetooth i Wi-Fi povezivanja.

Kako funkcioniše AirDrop?
Korisnici mogu da aktiviraju ili deaktiviraju AirDrop funkciju na svom iPhone telefonu. Ona omogućava deljenje fajlova sa kontaktima u blizini ili sa svim korisnicima iPhone telefona u okolini.

Da li je Apple reagovao na sigurnosni propust?
Uprkos saznanju o sigurnosnom propustu još 2019. godine, Apple nije preduzeo odgovarajuće korake kako bi ga otklonio.