*EN Вештачка интелигенција

Hayabusa-2: Misija Japanske svemirske agencije JAXA za promenu kursa asteroida

Summary

Japanska svemirska agencija JAXA planira ambicioznu misiju koja će testirati tehnologiju za promenu kursa malih i brzih asteroida, s ciljem da spreče potencijalne sudare sa Zemljom. Za ovu misiju JAXA će koristiti svoju svemirsku letelicu Hayabusa-2, koja je lansirana u […]

Hayabusa-2: Misija Japanske svemirske agencije JAXA za promenu kursa asteroida

Japanska svemirska agencija JAXA planira ambicioznu misiju koja će testirati tehnologiju za promenu kursa malih i brzih asteroida, s ciljem da spreče potencijalne sudare sa Zemljom. Za ovu misiju JAXA će koristiti svoju svemirsku letelicu Hayabusa-2, koja je lansirana u decembru 2014. godine.

Ova letelica prvobitno je bila namenjena za presretanje asteroida 162173 Ryugu, na kojeg je uspešno stigla u junu 2018. godine. Nakon detaljnog istraživanja i prikupljanja uzoraka sa asteroida, Hayabusa-2 je završila svoju primarnu misiju. Međutim, JAXA-ini inženjeri su u decembru 2020. godine saopštili da je preostalo gorivo dovoljno za nastavak misije.

Nova misija Hayabusa-2 uključuje prelet asteroida 2002 CC21 u julu 2026. godine, a zatim susret s malim i brzo rotirajućim asteroidom 1998 KY26 u 2031. godini. Iako JAXA nije precizirala da li će pokušati da promeni kurs ovih asteroida, postoje tvrdnje da bi se to moglo dogoditi kako se letelica bliži kraju svog operativnog veka.

Asteroid 1998 KY26 je gotovo sferičan objekat prečnika 30 metara koji se brzo rotira. Izazov za JAXA-u će biti približavanje asteroidu i stavljanje ciljnog markera na njega zbog jedinstvenog fizičkog okruženja koje stvara centrifugalna sila blizu površine asteroida. Razumevanje ovih malih i brzih asteroida je od velike važnosti zbog njihovog potencijala da se sudare sa Zemljom i prouzrokuju značajnu štetu.

Analitičar Lans Gatling iz Tokija naglašava značaj podataka koje prikuplja JAXA, posebno u kontekstu aspiracija Japana u rudarenju asteroida. Gatling takođe naglašava izazove koje ova misija predstavlja, ali smatra da svako novo saznanje o asteroidima ima neprocenjivu vrednost.

JAXA-ina misija Hayabusa-2 će biti nova prilika za eksperimentisanje sa metodama promene kursa asteroida, uključujući kinetički udar i detoniranje nuklearnih uređaja. Ova misija će dati vredan doprinos u unapređenju planetarnih odbrambenih tehnologija protiv potencijalno opasnih asteroida.

Često postavljana pitanja:
1. Koji je cilj misije Hayabusa-2?
Cilj misije Hayabusa-2 je testiranje tehnologije za promenu kursa malih i brzih asteroida s ciljem da se spreče potencijalni sudari sa Zemljom.
2. Koji asteroidi će biti poseti od strane Hayabusa-2?
Hayabusa-2 će posetiti asteroide 2002 CC21 u julu 2026. godine i 1998 KY26 u 2031. godini.
3. Koji su izazovi misije Hayabusa-2?
Izazovi misije Hayabusa-2 uključuju približavanje brzo rotirajućem asteroidu i stavljanje ciljnog markera na njega, kao i prikupljanje važnih podataka o asteroidima.
4. Koje su aspiracije Japana u rudarenju asteroida?
Japan ima ambiciju da razvije tehnologije za rudarenje asteroida, a podaci prikupljeni tokom misije Hayabusa-2 mogu biti od velikog značaja za ostvarenje tih ciljeva.