*EN Вештачка интелигенција

Novi iPhone 16 može oboriti prodaju kompanije, tvrde analitičari

Summary

Dok se Apple priprema za lansiranje nove iPhone 16 serije telefona kasnije ove godine, analitičari multinacionalne Barclays banke iz Londona predviđaju da će ona u stvari oboriti prodaju kompanije u ovoj godini. Razlog tome je, kako tvrde, to što telefoni […]

Novi iPhone 16 može oboriti prodaju kompanije, tvrde analitičari

Dok se Apple priprema za lansiranje nove iPhone 16 serije telefona kasnije ove godine, analitičari multinacionalne Barclays banke iz Londona predviđaju da će ona u stvari oboriti prodaju kompanije u ovoj godini. Razlog tome je, kako tvrde, to što telefoni ove serije neće imati nikakve posebne i ubedljive karakteristike i unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju uređaja.

Ipak, uz to, analiza navodi da Apple odeljenje za usluge neće biti pogođeno padom prodaje uređaja u 2024. godini. Iako cena akcija kompanije već pokazuje blagi pad, analitičari smatraju da će odeljenje za usluge zadržati stabilan rast.

Ali šta tačno znači ova analiza? Na žalost, analitičari nisu dali detaljnije informacije o karakteristikama novih telefona koje bi podržale njihove zaključke. Međutim, procurele informacije iz internih izvora ukazuju da će Pro modeli imati napredne kamere, uključujući telefoto „tetraprizma“ kameru. Najbolji model će navodno dobiti i takozvanu „super telefoto“ opciju kako bi se razlikovao od drugih uređaja u seriji.

Iako analitičari tvrde da pad prodaje neće imati veliki uticaj na odeljenje za usluge, očekuje se da rast ovog segmenta bude usporen. Ranija predviđanja su pokazivala rast od 20% u fiskalnoj 2024. godini, ali sada analitičari procenjuju da će se rast penjati samo 10%, a u fiskalnoj 2025. godini samo 8%. U međuvremenu, finansijski izveštaji za 2023. godinu su pokazali da je jedino odeljenje za usluge imalo porast prihoda, dok je prodaja hardvera nastavila da opada.

Iako je analiza iz Barclays banke značajna, važno je imati na umu da analitičari takođe mogu da pogreše. Uz to, Apple je nedavno predstavio i svoje Vison Pro naočare proširene realnosti, koje analitičari nisu uzeli u obzir u svom izveštaju.

FAQ:

Q: Zašto analitičari Barclays banke misle da će nova iPhone 16 serija oboriti prodaju kompanije?
A: Prema njihovoj analizi, telefoni ove serije neće imati posebne i ubedljive karakteristike u odnosu na prethodnu generaciju uređaja.

Q: Kakav uticaj će imati pad prodaje na Apple odeljenje za usluge?
A: Analitičari smatraju da odeljenje za usluge neće biti značajno pogođeno padom prodaje, ali se očekuje usporavanje rasta tog segmenta.

Q: Koje karakteristike će imati novi iPhone 16 telefoni?
A: Detalji karakteristika novih telefona još uvek nisu otkriveni, ali procurele informacije ukazuju na napredne kamere, uključujući telefoto „tetraprizma“ kameru kod Pro modela.

Q: Šta su Vison Pro naočare proširene realnosti?
A: To su novi proizvodi koje je Apple nedavno predstavio, ali analitičari ih nisu uzeli u obzir u svom izveštaju.