*EN Вештачка интелигенција

Intel predstavlja nove procesore za laptopove: Core Ultra čipovi za performanse i Core U čipovi za tanka računala

Summary

Intel je nedavno predstavio nove procesore namijenjene laptopovima, nudeći dvije potpuno različite platforme čipova za različite potrebe korisnika. Najnovija serija čipova, nazvana Core Ultra, fokusirana je na visoke performanse i omogućuje izvrsne rezultate u igrama, posebno kada su upareni s […]

Intel predstavlja nove procesore za laptopove: Core Ultra čipovi za performanse i Core U čipovi za tanka računala

Intel je nedavno predstavio nove procesore namijenjene laptopovima, nudeći dvije potpuno različite platforme čipova za različite potrebe korisnika. Najnovija serija čipova, nazvana Core Ultra, fokusirana je na visoke performanse i omogućuje izvrsne rezultate u igrama, posebno kada su upareni s eksternom GPU. Ovi čipovi sadrže najnoviju Intelovu tehnologiju čipova, uključujući ubrzavače poput NPU-a (neuralni procesor) koji pomaže u ubrzanju umjetne inteligencije.

Core i9-14900HX, Intelov najmoćniji novi laptop čip, impresivnih je specifikacija s osam P-jezgara i 16 E-jezgara, kao i turbo frekvencijom od 5,8 GHz. Intel tvrdi da je ovaj čip bolji od konkurentskog AMD-ovog procesora Ryzen 7945X3D u igračkim performansama za 17%, dok je u multitaskingu i virtualnoj produkciji čak 51% brži od Ryzen 7945HX.

Drugi čip iz serije Core Ultra, Core i7-14700HX, ima ukupno 20 jezgara, uključujući 4 više E-jezgra u odnosu na prethodni model. Ovi čipovi također podržavaju brze veze poput Thunderbolta 5, Wi-Fi 6E i diskretni hardver za novi standard Wi-Fi 7.

S druge strane, Intelova platforma Core U-serije namijenjena je tankim i laganim računalima koja su već koristila prethodne čipove iz U-serije. Ovi čipovi uravnotežuju performanse i učinkovitost kako bi osigurali bolje iskustvo rada na ovim prijenosnim uređajima.

Intel nastavlja inovirati i donosi nove procesore kako bi zadovoljio različite potrebe korisnika. Core Ultra čipovi pružaju visoke performanse za igre i zahtjevne zadatke, dok čipovi Core U-serije ciljaju na one koji preferiraju tanka i lagana računala. Bez obzira na odabir, Intel nastoji pružiti najnovije tehnološke mogućnosti i poboljšanja za bolje korisničko iskustvo.

FAQ sekcija:

P: Šta je nova serija procesora koju je Intel nedavno predstavio?
O: Nova serija procesora nazvana je Core Ultra i namijenjena je laptopovima.

P: Koje su karakteristike Core Ultra čipova?
O: Core Ultra čipovi pružaju visoke performanse, posebno u igrama kada su upareni s eksternom GPU. Također sadrže ubrzavače poput NPU-a (neuralni procesor) koji pomaže u ubrzanju umjetne inteligencije.

P: Koje su specifikacije Intelovog najmoćnijeg laptop čipa, Core i9-14900HX?
O: Core i9-14900HX ima osam P-jezgara i 16 E-jezgara, s turbo frekvencijom od 5,8 GHz. Intel tvrdi da je ovaj čip bolji od konkurentskog AMD-ovog procesora Ryzen 7945X3D u igračkim performansama za 17%, dok je u multitaskingu i virtualnoj produkciji čak 51% brži od Ryzen 7945HX.

P: Koje su karakteristike čipa Core i7-14700HX?
O: Core i7-14700HX ima ukupno 20 jezgara, uključujući 4 više E-jezgra u odnosu na prethodni model. Također podržava brze veze poput Thunderbolta 5, Wi-Fi 6E i diskretni hardver za novi standard Wi-Fi 7.

P: Šta je Intelova platforma Core U-serije?
O: Intelova platforma Core U-serije namijenjena je tankim i laganim računalima i uravnotežuje performanse i učinkovitost kako bi osigurala bolje iskustvo rada na ovim prijenosnim uređajima.

Ključni pojmovi:

– Intelova tehnologija čipova – tehnologija koja se koristi u Intelovim procesorima
– NPU (neuralni procesor) – ubrzavač koji pomaže u ubrzanju umjetne inteligencije
– Turbo frekvencija – najviša frekvencija koju procesor može postići pod određenim uvjetima
– Thunderbolt – tehnologija koja omogućuje brze prijenose podataka i povezivanje uređaja
– Wi-Fi 6E – najnoviji standard bežične mreže koji pruža brže i pouzdanije veze
– Wi-Fi 7 – novi standard bežične mreže koji će poboljšati brzinu i performanse veza

Sugestirani povezani linkovi:
Intel