*EN Вештачка интелигенција

Predstavljeni novi Intel čipovi za veštačku inteligenciju – Konkurencija za Nvidia i AMD

Summary

Kompanija Intel nedavno je predstavila svoju najnoviju liniju čipova, među kojima se ističe Gaudi 3 – čip za softvere generativne veštačke inteligencije (AI). Ovaj čip se uključuje u trku sa trenutnim liderima na tržištu, kompanijama Nvidia i AMD. Sa lansiranjem […]

Predstavljeni novi Intel čipovi za veštačku inteligenciju – Konkurencija za Nvidia i AMD

Kompanija Intel nedavno je predstavila svoju najnoviju liniju čipova, među kojima se ističe Gaudi 3 – čip za softvere generativne veštačke inteligencije (AI). Ovaj čip se uključuje u trku sa trenutnim liderima na tržištu, kompanijama Nvidia i AMD.

Sa lansiranjem Gaudi 3, Intel će pružiti snažan konkurentski proizvod koji će se takmičiti sa popularnim Nvidia čipovima H100 i AMD poluprovodnicima MI300X. Dosadašnji vodeći modeli veštačke inteligencije, kao što je Chat GPT kompanije Open AI, uglavnom su se oslanjali na Nvidia čipove, koji su dominirali na tržištu.

Osim Gaudi 3, Intel je takođe predstavio čipove Core Ultra, specijalno dizajnirane za laptope i PC računare, kao i nove serverske čipove Xeon pete generacije. Važno je napomenuti da oba pomenuta čipa imaju poseban deo zvani NPU (Neural Processing Unit), koji omogućava brže izvršavanje programa veštačke inteligencije.

Napredak u tehnologiji čipova za veštačku inteligenciju otvara brojne mogućnosti i donosi nove perspektive u oblasti AI. Intelova inovacija predstavlja važan korak ka raznovrsnosti izbora čipova i većem tržišnom takmičenju.

FAQ:
Q: Koji su čipovi Intel predstavili?
A: Intel je predstavio čipove Gaudi 3 za generativnu veštačku inteligenciju, Core Ultra čipove za laptope i PC računare, kao i nove serverske čipove Xeon pete generacije.
Q: Koji čipovi su konkurencija za Intel Gaudi 3?
A: Glavna konkurencija za Intel Gaudi 3 su čipovi H100 kompanije Nvidia i poluprovodnici MI300X kompanije AMD.
Q: Koja je novost kod Intel čipova u vezi sa veštačkom inteligencijom?
A: Intel čipovi Core Ultra i Xeon pete generacije imaju poseban deo zvani NPU (Neural Processing Unit) koji omogućava brže izvršavanje programa veštačke inteligencije.