*EN Вештачка интелигенција

Intel najavljuje nove proizvode i napredak u veštačkoj inteligenciji

Summary

Na nedavnom sastanku za četvrti kvartal 2023. godine, izvršni direktor kompanije Intel Corporation, Pat Gelsinger, otkrio je uzbudljive planove i napredak u performansama procesora iz Core linije kompanije. Dok se fokusiraju na unapređenje veštačke inteligencije, Intel takođe planira lansiranje novih […]

Intel najavljuje nove proizvode i napredak u veštačkoj inteligenciji

Na nedavnom sastanku za četvrti kvartal 2023. godine, izvršni direktor kompanije Intel Corporation, Pat Gelsinger, otkrio je uzbudljive planove i napredak u performansama procesora iz Core linije kompanije. Dok se fokusiraju na unapređenje veštačke inteligencije, Intel takođe planira lansiranje novih proizvoda i ostvarivanje napretka u tehnologiji naprednih procesorskih čvorova.

Umesto citata koje je Gelsinger izneo na sastanku, možemo reći da očekujemo značajno povećanje performansi veštačke inteligencije sa lansiranjem Lunar Lake i Arrow Lake Core linija proizvoda. Intel takođe radi na razvoju NPU tehnologija za obradu veštačke inteligencije, koje će biti integrisane u Core Ultra „Meteor Lake“ mobilne procesore.

Gelsinger je takođe izrazio zadovoljstvo postignutim napretkom u proizvodnji. Već je u fazi izrade prvi Intel 18A deo namenjen serverima, poznat kao Clearwater Forest, dok se Panther Lake za klijente očekuje uskoro. Stručnjaci iz industrije spekulišu da bi delovi Panther Lake procesora mogli uključivati elemente iz porodice Xeon procesora sledeće generacije.

Intel ima ambiciozne planove za budućnost. Gelsinger je najavio napredak u proizvodnji čvorova u drugom polugodištu 2024. godine, što će ih vratiti na vodeću poziciju u procesnoj tehnologiji. Kompanija se takođe fokusira na održavanje vodeće pozicije u tehnologiji naprednih procesorskih čvorova i istražuje granice performansi veštačke inteligencije.

Ove najave Intel-a obećavaju uzbudljivu budućnost u polju poluprovodničke industrije. Sa kontinuiranim inovacijama i konkurencijom, možemo očekivati ​​napredak u performansama procesora i nove tehnološke dostignuća. Intel ostaje posvećen istraživanju i razvoju kako bi obezbedio najbolje moguće proizvode za svoje korisnike.

Česta pitanja (FAQ):

1. Koje su glavne teme članka?
U ovom članku, izvršni direktor kompanije Intel, Pat Gelsinger, otkriva planove za poboljšanje performansi procesora iz Core linije, fokusirajući se na veštačku inteligenciju i tehnologiju naprednih procesorskih čvorova.

2. Šta je Lunar Lake i Arrow Lake Core linija proizvoda?
Lunar Lake i Arrow Lake su nazivi buduće Core linije proizvoda kompanije Intel. Očekuje se da će ove nove linije proizvoda pružiti značajno poboljšanje performansi veštačke inteligencije.

3. Kakva je uloga NPU tehnologija u Core Ultra procesorima?
NPU tehnologije se razvijaju za obradu veštačke inteligencije. Intel planira integrisanje ovih tehnologija u Core Ultra „Meteor Lake“ mobilne procesore.

4. Koji su trenutno razvijani delovi Intel procesora?
Intel trenutno razvija Clearwater Forest, prvi 18A deo namenjen serverima, i Panther Lake, koji se očekuje za klijente. Delovi Panther Lake procesora mogu da uključe elemente Xeon procesora sledeće generacije.

5. Kada se očekuje napredak u proizvodnji čvorova?
Napredak u proizvodnji čvorova se očekuje u drugom polugodištu 2024. godine, što će vratiti Intel na vodeću poziciju u procesnoj tehnologiji.

6. Koji je cilj kompanije Intel i koje su njihove ambicije?
Cilj kompanije Intel je održavanje vodeće pozicije u tehnologiji naprednih procesorskih čvorova i istraživanje granica performansi veštačke inteligencije. Intel ima ambiciozne planove za budućnost i ostaje posvećen istraživanju i razvoju kako bi pružio najbolje proizvode korisnicima.

Ključni pojmovi:
– Core linija proizvoda: Serija procesora kompanije Intel.
– Veštačka inteligencija (VI): Grana računarstva koja se bavi kreiranjem inteligentnih računarskih sistema koji mogu simulirati sposobnosti ljudskog uma.
– Procesorski čvorovi: Tehnološki čvorovi odnose se na veličinu tranzistora u poluprovodničkim čipovima. Manji čvorovi obično omogućavaju bolje performanse i manju potrošnju energije.
– NPU: Neuronal Processing Unit (jedinica za neuronsku obradu) je specijalizovana hardverska jedinica koja se koristi za obradu veštačke inteligencije.
– Xeon procesori: Porodica procesora kompanije Intel za servere i visokoperformantne računare.

Preporučeni linkovi:
Intel