*EN Вештачка интелигенција

Najnoviji Intel Core i9 14900KS: Procesor visokih performansi s turbo frekvencijom od 6.2 GHz

Summary

Intel je nedavno najavio da će uskoro lansirati najjači desktop model procesora 14. generacije – Intel Core i9 14900KS. Ova nova verzija procesora ima jedinstvenu karakteristiku – turbo frekvenciju od impresivnih 6.2 GHz. Dosadašnji najbrži model Core i9 14900K dostizao […]

Najnoviji Intel Core i9 14900KS: Procesor visokih performansi s turbo frekvencijom od 6.2 GHz

Intel je nedavno najavio da će uskoro lansirati najjači desktop model procesora 14. generacije – Intel Core i9 14900KS. Ova nova verzija procesora ima jedinstvenu karakteristiku – turbo frekvenciju od impresivnih 6.2 GHz. Dosadašnji najbrži model Core i9 14900K dostizao je frekvenciju od 6 GHz, ali smo na našem testu uspeli da ga overklokujemo na 6.2 GHz. Međutim, sa novim Core i9 14900KS, ta frekvencija će biti fabrički deklarisana.

Informacije o novom Intel procesoru prvo su se pojavile na kineskom servisu za razmenu instant poruka Tencent QQ, a uskoro nakon toga i na X mreži. Fotografije koje su procurele jasno pokazuju da je reč o Intel Core i9 14900KS procesoru. Međutim, postoji sumnja u verodostojnost tih fotografija, budući da su neki delovi zatamnjeni kako bi se sakrili identifikacijski detalji, kao što je sSpecs identifikator.

Iako se čini da je ova verzija procesora iznenađenje, treba napomenuti da su glasine o dolasku „KS“ verzije procesora iz 14. generacije Intel Core modela već cirkulisale. U prethodnim generacijama, ova praksa je već bila primenjivana, pa je očekivano da će se nastaviti i sa 14. generacijom. U 13. generaciji, „KS“ model je dostigao frekvenciju od 6.0 GHz, dok će u 14. generaciji taj maksimalni turbo korak biti pomeren na 6.2 GHz, zahvaljujući selekciji specijalnih i vrhunskih verzija čipova dobijenih od najkvalitetnijih delova silicijuma.

Iako se zvaničan izlazak Intel Core i9 14900KS očekuje u proleće 2024. godine, ove informacije još uvek nisu potvrđene. Ostanite u toku jer s nestrpljenjem iščekujemo dolazak ovog moćnog procesora koji će obezbediti visoke performanse za desktop računare.

FAQ

Šta je turbo frekvencija?

Turbo frekvencija je najveća moguća brzina na koju se procesor može dinamički povećati u određenim situacijama kako bi postigao bolje performanse.

Šta je „KS“ verzija procesora?

„KS“ verzija procesora označava specijalnu verziju modela sa dodatnim povećanjem performansi u odnosu na standardnu verziju. U slučaju Intel Core i9 14900KS procesora, to uključuje pomak turbo frekvencije na 6.2 GHz.

Kada se očekuje izlazak Intel Core i9 14900KS procesora?

Prema informacijama koje su trenutno dostupne, očekuje se da će zvaničan izlazak Intel Core i9 14900KS procesora biti zakazan za proleće 2024. godine. Međutim, ove informacije još uvek nisu potvrđene i mogu se promeniti.