*EN Вештачка интелигенција

Huawei i njegova zavisnost od TSMC: Razotkrivanje istine o novom laptopu Qingyun L540

Summary

Nedavno je kineski tehnološki gigant Huawei predstavio svoju najnoviju liniju laptop računara, Qingyun L540, koji pokreću revolucionarni 5 nm procesori. Međutim, istraživačka firma TechInsights otkrila je nešto zapanjujuće prilikom rasklapanja jednog od računara. Ispostavilo se da Huawei-ov 5 nm Kirin […]

Huawei i njegova zavisnost od TSMC: Razotkrivanje istine o novom laptopu Qingyun L540

Nedavno je kineski tehnološki gigant Huawei predstavio svoju najnoviju liniju laptop računara, Qingyun L540, koji pokreću revolucionarni 5 nm procesori. Međutim, istraživačka firma TechInsights otkrila je nešto zapanjujuće prilikom rasklapanja jednog od računara. Ispostavilo se da Huawei-ov 5 nm Kirin 9006C čipset nije proizveden u kineskoj fabrici SMIC, kao što se pretpostavljalo, već je zasnovan na proizvodnom procesu tajvanske kompanije TSMC.

Ovaj neizbežni zaključak otvara pitanje o dugoročnoj zavisnosti Huawei-a od TSMC-a. Sa sve većim geopolitičkim tenzijama i sankcijama Zapada koje su usmerene prema kineskoj industriji čipova, Huawei je suočen sa izazovima u snabdevanju tehnologijom izvan granica Kine. Tajvanska fabrika je već uspešno demonstrirala sposobnost 5 nm proizvodnog procesa prošle godine, istovremeno kada su Sjedinjene Američke Države uvele nove sankcije protiv kompanije Huawei.

Bloomberg je kontaktirao Huawei i TSMC za komentare, ali nijedna od njih nije odgovorila na ovu otkrivanje. Ova situacija, iako na prvi pogled nepovoljna za kinesku industriju čipova, može se protumačiti kao pripremna faza za SMIC. Moguće je da kineska fabrika još uvek nije spremna da savlada 5 nm tehnologiju, naročito ako se uzme u obzir da trenutno koristi stariju DUV litografiju umesto naprednije EUV litografije.

Unatoč tome, SMIC je nedavno uspešno proizveo Kirin 9000s čipset sa 7 nm proizvodnim procesom, što predstavlja znatan korak napred u razvoju kineske poluprovodničke industrije. Ovo pokazuje da je SMIC još uvek sposoban da napreduje uprkos izazovima koji se postavljaju pred njega.

U zaključku, ovo otkriće TechInsights-a je potvrdilo zavisnost Huaweija od tajvanske kompanije TSMC za proizvodnju svojih naprednih čipova. Ipak, SMIC se nije zaustavio u svojim naporima da unapredi kinesku industriju čipova, a budućnost će sigurno doneti još iznenađenja i preokreta u ovoj dinamičnoj industriji.