*EN Вештачка интелигенција

HarmonyOS NEXT: Huawei-jev nezavisni operativni sistem pruža izazov i potencijal

Summary

Kompanija Huawei je lansirala novi operativni sistem HarmonyOS NEXT koji se u potpunosti oslanja na sopstveni kernel, a ne na Android Open Source Project (AOSP) koji je služio kao osnova prethodnoj verziji, HarmonyOS 4. Ovaj hrabar potez predstavlja jedinstvenu priliku […]

HarmonyOS NEXT: Huawei-jev nezavisni operativni sistem pruža izazov i potencijal

Kompanija Huawei je lansirala novi operativni sistem HarmonyOS NEXT koji se u potpunosti oslanja na sopstveni kernel, a ne na Android Open Source Project (AOSP) koji je služio kao osnova prethodnoj verziji, HarmonyOS 4. Ovaj hrabar potez predstavlja jedinstvenu priliku za developere u Kini, jer potreba za izvornim aplikacijama na HarmonyOS NEXT-u će dovesti do povećane tražnje za programerima koji poznaju njegovu arhitekturu.

Izgradnja celokupnog ekosistema aplikacija za novi operativni sistem ispreda se pred Huawei-jem, ali ovaj izazovni podvig predstavlja ključni korak kompanije ka potpunoj softverskoj nezavisnosti. Spreman da postane drugi najpopularniji mobilni operativni sistem u Kini do 2024. godine, HarmonyOS NEXT verovatno će prestići iOS po tržišnom udelu, prema predviđanjima organizacije TechInsights.

HarmonyOS NEXT utire put za ozbiljnu potencijalno konkurentnu mobilnu softversku alternativu širom sveta. Već je privukao više od 400 softverskih kompanija iz raznih sektora, kao što su finansije, putovanja, igre i navigacija, što dodatno jača raznovrsnost aplikacija.

FAQ:

P: Koji je operativni sistem prethodio HarmonyOS NEXT-u?
O: Prethodna verzija Huawei-jevog operativnog sistema bila je HarmonyOS 4, baziran na Android Open Source Project (AOSP).

P: Koje su prednosti HarmonyOS NEXT-a u odnosu na prethodnu verziju?
O: HarmonyOS NEXT se poptuno oslanja na sopstveni kernel i ne zahteva AOSP biblioteke, što pruža veću sigurnost i nezavisnost od Android-a.

P: Koliko je važno privući dodatne developere za HarmonyOS NEXT?
O: Privlačenje velikog broja developera igra ključnu ulogu u izgradnji kompletnog ekosistema aplikacija za novi operativni sistem i dugoročni uspeh HarmonyOS NEXT-a.

P: Kako Huawei planira da se suoči sa izgradnjom novog ekosistema aplikacija?
O: Huawei je već privukao više od 400 softverskih kompanija iz različitih sektora, što ukazuje na snažnu podršku i interesovanje za razvoj namenskih aplikacija za HarmonyOS NEXT.