*EN Вештачка интелигенција

Novi podaci otkriveni nakon hakovanja Insomniac Games-a

Summary

Hakerska grupa Rhysida je saopštila da je uspela da izvede uspešan napad na Sonyjevu kompaniju Insomniac Games, ukrajuvši impresivnih 1,67 TB podataka. Iako su hakeri tražili otkupninu od 2 miliona dolara, nisu je dobili i odlučili su da objave ukradene […]

Novi podaci otkriveni nakon hakovanja Insomniac Games-a

Hakerska grupa Rhysida je saopštila da je uspela da izvede uspešan napad na Sonyjevu kompaniju Insomniac Games, ukrajuvši impresivnih 1,67 TB podataka. Iako su hakeri tražili otkupninu od 2 miliona dolara, nisu je dobili i odlučili su da objave ukradene informacije.

Pored brojnih internih HR dokumenata i screenshotova razgovora zaposlenih na aplikaciji Slack, jedan od glavnih fokusa ovog hakerskog napada je nadolazeća igra Wolverine. Objavljeni fajlovi sadrže detalje o dizajnu nivoa, likovima i ekskluzivne slike iz igre.

U jednom od objavljenih fajlova nalazi se i potpisani ugovor o izdavanju između Sonyja i Marvela koji pokriva tri nadolazeće X-Men igre. Prva od tri igre će biti Wolverine, dok se imena preostale dve igre još uvek čuvaju u tajnosti.

Zanimljivo je saznati da je Sony planirao da potroši ne manje od 120 miliona dolara po igri, a planirani datum izlaska za Wolverine je 1. septembar 2025. godine. Preostale dve igre bi trebale biti lansirane u periodu između 2029. i 2033. godine.

Hakeri iz grupe Rhysida tvrde da su im za izvršenje napada bila potrebna svega 20 do 25 minuta i da je novac bio jedini motiv za ovaj nezakoniti čin. Njihova poruka glasi: „Bilo nam je jasno da su developeri koji rade na ovakvim igrama lagane mete.“

FAQ

Šta je Rhysida hakerska grupa?

Rhysida je hakerska grupa koja je izvršila napad na Sonyjevu kompaniju Insomniac Games i ukrala veliku količinu podataka.

Koji su podaci bili ukradeni tokom napada?

Ukradeni podaci obuhvataju interne HR dokumente, screenshotove razgovora zaposlenih na aplikaciji Slack i detalje o nadolazećoj igri Wolverine, kao i informacije o potrošnji i planiranim datumima izlaska.

Koje su mere preduzete nakon hakerskog napada?

Sony i Insomniac Games verovatno sarađuju sa relevantnim bezbednosnim agencijama kako bi istražili incident i preduzeli mere zaštite kako bi se sprečili slični napadi u budućnosti.