*EN Вештачка интелигенција

Gugl pretraga i manipulacija rezultatima – istraživanje otkriva

Summary

Već neko vreme, mnogi korisnici primetili su da se kvalitet rezultata Gugl pretrage smanjio. Kompanija Gugl tvrdi da se pretraga stalno poboljšava, ali nedavno istraživanje ukazuje na suprotno. Tim istraživača sa Univerziteta u Lajpcigu, Bauhaus univerziteta u Vajmaru i Centra […]

Gugl pretraga i manipulacija rezultatima – istraživanje otkriva

Već neko vreme, mnogi korisnici primetili su da se kvalitet rezultata Gugl pretrage smanjio. Kompanija Gugl tvrdi da se pretraga stalno poboljšava, ali nedavno istraživanje ukazuje na suprotno.

Tim istraživača sa Univerziteta u Lajpcigu, Bauhaus univerziteta u Vajmaru i Centra za skalabilnu analizu podataka i veštačku inteligenciju analizirao je efikasnost pretrage proizvoda na Guglu, Bing-u i DuckDuckGo-u. Studija je obuhvatila 7.392 pretrage proizvoda tokom jedne godine, a rezultati su pokazali da se optimizovane stranice pojavljuju na vrhu pretraga.

Ovo istraživanje ukazuje na problem manipulacije rezultatima putem takozvanog partnerskog marketinga. Sajtovi koji imaju linkove za kupovinu proizvoda na platformama kao što su Amazon, BestBy i Walmart mogu iskoristiti ovu strategiju kako bi postali visoko rangirani u Gugl pretrazi, stvarajući tako veću šansu da privuku kupce i zarade proviziju.

Ovakav način optimizacije sajta za pretraživače (SEO) može uticati na verodostojnost rezultata pretrage, a Gugl i drugi pretraživači pokušavaju da se izbore sa zloupotrebom ovog koncepta. Međutim, često se dešava da ove promene budu samo privremene.

Iako je istina da je Gugl i dalje najbolji pretraživač u poređenju sa drugim alternativama kao što su Bing i DuckDuckGo, ovo istraživanje potvrđuje da rezultati Gugl pretrage nisu onoliko dobrim koliko su bili ranije. Kako se internet sve više širi, postaje sve teže za korisnike da pronađu relevantne informacije bez manipulacije rezultatima.

Manipulacija rezultatima pretrage je ozbiljan problem koji zahteva pažnju kako bi se poboljšalo iskustvo korisnika. Gugl i druge pretraživače trebaju da nastave sa unapređivanjem mehanizama pretrage kako bi se osiguralo da rezultati budu što relevantniji i kvalitetniji. U suprotnom, korisnici će se suočiti sa sve većim brojem nerelevantnih tema i članaka koji ometaju njihovo iskustvo pretrage.

Ljudi trebaju biti oprezni kada koriste internet i pretražuju informacije, jer to što je nešto visoko rangirano u Gugl pretrazi ne znači nužno da je to najbolji izbor. Stvaranje svesti o manipulaciji rezultatima pretrage i razvoj alata koji mogu filtrirati takve rezultate mogu pomoći korisnicima da pronađu tačne i pouzdane informacije.

Često postavljana pitanja (FAQ):

P: Zašto se kvalitet rezultata Gugl pretrage smanjio?
O: Nedavno istraživanje ukazuje na problem manipulacije rezultatima putem partnerskog marketinga. Sajtovi koji imaju linkove za kupovinu proizvoda mogu iskoristiti ovu strategiju kako bi postali visoko rangirani u Gugl pretrazi.

P: Kako se ovo istraživanje sprovelo?
O: Tim istraživača je analizirao efikasnost pretrage proizvoda na Guglu, Bing-u i DuckDuckGo-u. Studija je obuhvatila 7.392 pretrage proizvoda tokom jedne godine.

P: Kako ovaj način optimizacije sajta za pretraživače (SEO) može uticati na rezultate pretrage?
O: Manipulacija rezultatima pretrage putem partnerskog marketinga može uticati na verodostojnost rezultata pretrage, stvarajući veću šansu da se privuku kupci i zaradi provizija.

P: Kako pretraživači pokušavaju da se izbore sa ovim problemom?
O: Gugl i drugi pretraživači nastoje da se izbore sa zloupotrebom ovog koncepta, ali se često dešava da ove promene budu samo privremene.

P: Da li Gugl i dalje ima bolje rezultate od drugih pretraživača?
O: Iako je Gugl i dalje najbolji pretraživač u poređenju sa drugim alternativama kao što su Bing i DuckDuckGo, ovo istraživanje ukazuje na smanjenje kvaliteta rezultata Gugl pretrage.

P: Kako korisnici mogu pronaći relevantne informacije bez manipulacije rezultatima?
O: Korisnici trebaju biti oprezni prilikom pretrage informacija i razviti svest o manipulaciji rezultatima pretrage. Takođe, razvoj alata koji mogu filtrirati takve rezultate može pomoći korisnicima da pronađu tačne i pouzdane informacije.

Definicije:
– Manipulacija rezultatima pretrage: Praktika kojom veb sajtovi koriste određene tehnike kako bi postali visoko rangirani u rezultatima pretrage.
– Partnerski marketing: Oblik digitalnog marketinga u kojem veb sajtovi promovišu proizvode drugih kompanija i zarađuju proviziju od prodaje tih proizvoda.

Srodni linkovi:
Google
Bing
DuckDuckGo