*EN Вештачка интелигенција

Google upotpunjuje obaveštenje o Incognito režimu u Chromeu

Summary

Kompanija Google nedavno je napravila promene u obaveštenju o Incognito režimu u svom browseru Chrome, priznajući da može prikupljati podatke korisnika koji koriste ovaj mod. Iako korisnici Incognito moda već znaju da njihova aktivnost nije vidljiva drugima na njihovom uređaju, […]

Google upotpunjuje obaveštenje o Incognito režimu u Chromeu

Kompanija Google nedavno je napravila promene u obaveštenju o Incognito režimu u svom browseru Chrome, priznajući da može prikupljati podatke korisnika koji koriste ovaj mod. Iako korisnici Incognito moda već znaju da njihova aktivnost nije vidljiva drugima na njihovom uređaju, Google je dodao da ovo neće promeniti način na koji internet stranice prikupljaju podatke korisnika.

Promena obaveštenja primenjuje se na Chrome za Android, Windows i Mac operativne sisteme, i naglašava da su preuzimanja, bookmarksi i lista za čitanje sačuvani čak i u Incognito režimu. Ova promena dolazi nakon što je Google pristao na nagodbu vrednu pet miliona dolara u tužbi u kojoj je bio optužen za praćenje korisnika i u Incognito modu.

Tužba protiv kompanije Google traje od 2020. godine, a tužioci tvrde da je kompanija koristila razne alate za praćenje korisnika, uključujući Google Analytics, aplikacije i browser plug-ine. Oni takođe navode da praćenje korisnika u Incognito režimu dovodi do lažnog uveravanja korisnika da imaju kontrolu nad informacijama koje žele da podele.

Prethodno, javna verzija Chromea nije jasno naznačavala da se podaci i dalje mogu prikupljati u Incognito režimu. Međutim, ove promene u obaveštenju ukazuju na to da će se u budućnosti možda napraviti dodatne promene u Chromeu kako bi se tačno informisali korisnici o prikupljanju podataka.

Ova nova informacija od strane Googlea pruža korisnicima bolji uvid u to kako se podaci prikupljaju i koriste, što može pomoći u većem razumevanju i kontrolisanju sopstvene digitalne privatnosti.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Šta je Incognito režim u browseru Chrome?
Incognito režim u browseru Chrome omogućava korisnicima da pretražuju internet privatno, bez da se njihova istorija pretrage i podaci o aktivnostima sačuvaju.

2. Šta znači da Google može prikupljati podatke korisnika koji koriste Incognito režim?
Google je priznao da, iako korisnici u Incognito režimu neće imati svoje podatke vidljive drugima na njihovim uređajima, Google će i dalje prikupljati podatke o njihovim aktivnostima.

3. Šta je tačno sačuvano u Incognito režimu?
Prema promeni obaveštenja, u Incognito režimu će i dalje biti sačuvana preuzimanja, bookmarksi i lista za čitanje.

4. Zašto je Google pristao na nagodbu u tužbi koja se odnosi na Incognito režim?
Google je pristao na nagodbu vrednu pet miliona dolara u tužbi jer su ga optužili za praćenje korisnika čak i kada su koristili Incognito režim.

5. Koji su alati koje je Google navodno koristio za praćenje korisnika u Incognito režimu?
Tužioci tvrde da je Google koristio alate poput Google Analytics, aplikacija i browser plug-ina za praćenje korisnika, čak i kada su koristili Incognito režim.

6. Zašto je promena obaveštenja bitna za korisnike?
Promena obaveštenja pruža korisnicima bolji uvid u to kako se njihovi podaci prikupljaju i koriste, što im omogućava veću kontrolu nad sopstvenom digitalnom privatnošću.

7. Da li će biti još promena u Chromeu u vezi sa Incognito režimom?
Informacija o promeni obaveštenja ukazuje da bi u budućnosti moglo biti još promena u Chromeu kako bi se korisnici tačno informisali o prikupljanju podataka.

Srodni linkovi:
Zvanična stranica Chrome browsera
Google podrška za Chrome