*EN Вештачка интелигенција

Google plaća 700 miliona dolara odštete i otvara vrata većoj konkurenciji u Google Play

Summary

Google je pristao da plati rekordnu odštetu od 700 miliona dolara i omogući veću konkurenciju u svojoj online prodavnici aplikacija, Google Play, u skladu sa uslovima antimonopolskog sporazuma sa američkim državama i potrošačima. IT gigant će uplatiti 630 miliona dolara […]

Google plaća 700 miliona dolara odštete i otvara vrata većoj konkurenciji u Google Play

Google je pristao da plati rekordnu odštetu od 700 miliona dolara i omogući veću konkurenciju u svojoj online prodavnici aplikacija, Google Play, u skladu sa uslovima antimonopolskog sporazuma sa američkim državama i potrošačima. IT gigant će uplatiti 630 miliona dolara u fond za poravnanje namenjen potrošačima, dok će dodatnih 70 miliona dolara biti uplaćeno u fond koji će koristiti američke države.

Sporazum, koji obuhvata sve 50 američkih država, okrug Kolumbija, Portoriko i Devičanska ostrva, ima za cilj da obezbedi nadoknadu potrošačima i otvori put za veću konkurenciju na tržištu aplikacija. Google je optužen da je prenaplaćivao usluge potrošačima kroz nezakonita ograničenja distribucije aplikacija na Android uređajima i nepotrebne naknade za transakcije u aplikaciji.

Umesto korišćenja izjava, možemo reći da su potrošači koji ispunjavaju uslove sporazuma obezbeđeni najmanje dva dolara naknade, a mogu eventualno dobiti i dodatne isplate zavisno od svoje potrošnje na Google Play-u u određenom periodu.

Ovim sporazumom, Google priznaje potrebu za promenama u svojoj poslovnoj praksi i prihvata nadoknadu, iako nije priznao nepravdu. Na kraju krajeva, Google želi da zadrži sposobnost da se takmiči sa drugim proizvođačima i investira u Android ekosistem za korisnike i programere.

Google je takođe objavio da će proširivati opcije za programere aplikacija i igara kako bi potrošačima pružili alternative za naplatu izvan servisa Google Play. Takođe, korisnici će imati veću mogućnost preuzimanja aplikacija direktno od programera.

FAQ:
1. Koliko će Google platiti u okviru sporazuma?
Google će platiti ukupno 700 miliona dolara, od kojih će 630 miliona dolara biti uplaćeno u fond za poravnanje za potrošače, dok će 70 miliona dolara biti uplaćeno u fond za američke države.

2. Šta je Google učinio što je dovelo do ovog sporazuma?
Google je optužen da je prenaplaćivao usluge potrošačima kroz nezakonita ograničenja distribucije aplikacija na Android uređajima i nepotrebne naknade za transakcije u aplikaciji.

3. Šta će potrošači dobiti od ovog sporazuma?
Potrošači koji ispunjavaju uslove sporazuma će dobiti najmanje po dva dolara naknade, a mogu dobiti i dodatne isplate zavisno od svoje potrošnje na Google Play-u.