*EN Вештачка интелигенција

Google menja upozorenje za Chrome Incognito režim

Summary

Google je nedavno ažurirao upozorenje za svoj popularni Chrome Incognito režim kao odgovor na grupnu tužbu vrednu pet milijardi dolara. Ove promene imaju za cilj da bude transparentniji u vezi sa prikupljanjem podataka u ovom režimu. Ranije upozorenje je bilo […]

Google menja upozorenje za Chrome Incognito režim

Google je nedavno ažurirao upozorenje za svoj popularni Chrome Incognito režim kao odgovor na grupnu tužbu vrednu pet milijardi dolara. Ove promene imaju za cilj da bude transparentniji u vezi sa prikupljanjem podataka u ovom režimu.

Ranije upozorenje je bilo nedovoljno informativno što je rezultiralo podizanjem tužbe protiv kompanije. Sudija je presudio da postojeće upozorenje nije jasno dovoljno da korisnici shvate da se podaci i dalje prikupljaju u Incognito režimu.

Nova verzija upozorenja ističe da Incognito režim nije potpuno privatna opcija i da korisnici treba da budu svesni da podaci i dalje mogu biti prikupljeni od strane sajtova koje posećuju, uključujući i sam Google.

Promene u upozorenju su primetne, a tekst „Sada možete pretraživati privatno“ je zamenjen sa „Možete pretraživati više privatno.“ Time se jasno naglašava da Incognito režim ne štiti korisnikove aktivnosti od trećih strana.

Ove promene su trenutno prisutne u Canary verzijama pregledača, a očekuje se da će uskoro postati zvanične na svim operativnim sistemima. Ova ažuriranja podstiču korisnike da pažljivo razmisle o svojim opcijama kada je reč o web pregledačima i zaštiti svoje privatnosti i podataka.

Često postavljana pitanja (FAQ) sekcija:

1. Šta je Chrome Incognito režim?
Chrome Incognito režim je opcija u web pregledaču Google Chrome koja omogućava privatno pretraživanje interneta. U ovom režimu, pregledač ne čuva istoriju pretraživanja, kolačiće ili druge podatke o korisničkoj aktivnosti.

2. Kakve promene je Google napravio u vezi sa Incognito režimom?
Google je ažurirao upozorenje za Incognito režim kako bi bio transparentniji u vezi sa prikupljanjem podataka. Nova verzija upozorenja naglašava da podaci i dalje mogu biti prikupljeni od strane posećenih sajtova, uključujući i sam Google.

3. Zašto je bila podignuta grupna tužba protiv Google-a?
Grupna tužba je bila podignuta jer je prethodno upozorenje za Incognito režim bilo nedovoljno informativno. Sudija je presudio da korisnici nisu jasno shvatili da se podaci i dalje prikupljaju u ovom režimu.

4. Koje su posledice ažuriranja upozorenja?
Ažuriranje upozorenja ima za cilj da korisnike podstakne da budu svesni da Incognito režim nije potpuno privatna opcija i da podaci mogu biti prikupljeni od strane sajtova koje posećuju, uključujući i sam Google.

5. Gde su trenutno prisutne promene u upozorenju?
Promene u upozorenju su trenutno prisutne u Canary verzijama pregledača Google Chrome. Očekuje se da će uskoro postati zvanične na svim operativnim sistemima.

6. Kako korisnici mogu zaštiti svoju privatnost i podatke prilikom korišćenja web pregledača?
Korisnici treba pažljivo da razmotre svoje opcije i da obrate pažnju na postavke privatnosti prilikom korisćenja web pregledača. Takođe je preporučljivo koristiti dodatne alate poput VPN-ova kako bi se dodatno zaštitila privatnost.

Srodni linkovi:
Google: Zvanična stranica Google-a.
Google Chrome: Informacije o Google Chrome web pregledaču.
Podrška za Google Chrome: Podrška i uputstva za korišćenje Google Chrome pregledača.