*EN Вештачка интелигенција

Google menja obaveštenje o Incognito modu nakon tužbe zbog praćenja korisnika

Summary

Google je nedavno promenio obaveštenje o Incognito modu u Chrome browseru nakon što je pristao na nagodbu vrednu pet miliona dolara u tužbi koja ga je optužila za praćenje korisnika čak i u ovom režimu. Iako korisnici koji koriste ovaj […]

Google menja obaveštenje o Incognito modu nakon tužbe zbog praćenja korisnika

Google je nedavno promenio obaveštenje o Incognito modu u Chrome browseru nakon što je pristao na nagodbu vrednu pet miliona dolara u tužbi koja ga je optužila za praćenje korisnika čak i u ovom režimu. Iako korisnici koji koriste ovaj mod neće imati svoju aktivnost vidljivu drugima koji koriste isti uređaj, obaveštenje sada jasno ističe da internet stranice i dalje mogu prikupljati podatke o korisnicima.

Obaveštenje je ažurirano u Chromeovom eksperimentalnom Canary kanalu i važi za Chrome na Androidu, Windowsu i Macu. Nove informacije naglašavaju da Incognito mod ne menja način prikupljanja podataka od strane internet stranica koje posetimo, uključujući i Google. Međutim, preuzimanja, bookmarksi i stavke liste za čitanje i dalje će biti sačuvani.

Ova promena dolazi nakon što je Google suočen s tužbom koja se vuče od prošle godine, u kojoj se tvrdi da kompanija prati aktivnosti korisnika čak i kad su u Incognito modu. Tužioci iznose i tvrdnje da Google koristi alate poput Google Analyticsa, aplikacija i browser plug-ina za praćenje korisnika. Optužujući Google da lažno uverava ljude da imaju kontrolu nad informacijama koje deluju, tužioci su zatražili pravdu.

Iako javna verzija Chromea trenutno ne navodi ovu činjenicu, čini se da bi u budućnosti mogli da očekujemo slične promene. Dok Google navodi da Incognito mod može samo sakriti aktivnost korisnika na konkretnom uređaju, podaci i dalje mogu biti prikupljeni. Ova nova izmena obaveštenja pruža korisnicima dodatnu transparentnost u vezi sa tim šta se zaista dešava tokom njihovog korišćenja Incognito moda.

FAQ:

1. Šta je Incognito mod u Chrome browseru?
Incognito mod u Chrome browseru je funkcija koja omogućava korisnicima da pretražuju internet bez ostavljanja tragova aktivnosti na tom uređaju.

2. Šta je promenjeno u obaveštenju o Incognito modu?
Obaveštenje o Incognito modu je ažurirano kako bi naglasilo da internet stranice i dalje mogu prikupljati podatke o korisnicima iako koriste Incognito mod.

3. Kako se promena odnosi na preuzimanja, bookmarkse i stavke liste za čitanje?
Preuzimanja, bookmarksi i stavke liste za čitanje će i dalje biti sačuvani i dostupni korisnicima koji koriste Incognito mod.

4. Da li Google prati aktivnosti korisnika u Incognito modu?
Tužba protiv Googlea tvrdi da kompanija prati aktivnosti korisnika čak i kad su u Incognito modu. Google negira ove tvrdnje, ali nova promena u obaveštenju pruža više transparentnosti korisnicima.

5. Koje dodatne informacije pruža novo obaveštenje o Incognito modu?
Novo obaveštenje pruža korisnicima dodatnu transparentnost u vezi sa tim šta se tačno dešava sa njihovim podacima tokom korišćenja Incognito moda.

Definitions:
– Incognito mod: funkcija u Chrome browseru koja omogućava korisnicima da pretražuju internet bez ostavljanja tragova aktivnosti na tom uređaju.
– Chrome: internet pretraživač razvijen od strane Googlea.
– Canary kanal: eksperimentalna verzija Chrome pretraživača gde se testiraju i uvode nove funkcionalnosti i promene pre nego što budu šire dostupne.
– Android: operativni sistem za mobilne uređaje razvijen od strane Googlea.
– Windows: operativni sistem za desktop računare razvijen od strane Microsofta.
– Mac: operativni sistem za Mac računare razvijen od strane Applea.
– Google Analytics: besplatna usluga koju nudi Google za analizu podataka o aktivnosti korisnika na internetu.
– Browser plug-in: mali softverski dodatak koji se instalira u internet pretraživač kako bi pružio dodatne funkcionalnosti.
– Transparentnost: kvalitet ili stanje u kojem je nešto jasno, otvoreno i lako razumljivo.

Suggested related link:
Google