*EN Вештачка интелигенција

Google Chrome unapređuje funkciju Safety Check i donosi nove opcije korisnicima desktop verzije

Summary

Kompanija Google je objavila da unapređuje funkciju Safety Check u pregledaču Google Chrome, omogućavajući joj da radi u pozadini i proverava bezbednost korisničkih podataka za razne onlajn naloge. Ova nova funkcionalnost omogućava Chrome-u da automatski proverava i skenira sačuvane lozinke, […]

Google Chrome unapređuje funkciju Safety Check i donosi nove opcije korisnicima desktop verzije

Kompanija Google je objavila da unapređuje funkciju Safety Check u pregledaču Google Chrome, omogućavajući joj da radi u pozadini i proverava bezbednost korisničkih podataka za razne onlajn naloge. Ova nova funkcionalnost omogućava Chrome-u da automatski proverava i skenira sačuvane lozinke, kako bi se utvrdilo da li su na neki način kompromitovane.

Pored toga, Chrome će obaveštavati korisnike desktop verzije pregledača o opasnim ekstenzijama, a takođe će ih obaveštavati i o dostupnosti najnovije Chrome verzije, kao i o tome da li je funkcija „Bezbedno pretraživanje“ omogućena kako bi se blokirali potencijalno nebezbedni sajtovi.

Ove novine su objavljene u novoj blog objavi kompanije, gde je Sabine Borsaj iz Google-a objasnila da će upozorenja biti vidljiva u meniju sa tri tačke u pregledaču, omogućavajući korisnicima da preduzmu potrebne akcije u vezi sa nebezbednim situacijama.

Dodatno, Google proširuje funkcionalnost Safety Check opcije tako da automatski opoziva dozvole sajtova koje korisnici nisu dugo posećivali, kao što su pristup lokaciji ili mikrofonu. Takođe, korisnici će moći da onemoguće prikazivanje obaveštenja sa manje posećenih sajtova koji prikazuju prekomerni broj obaveštenja.

Funkcija Safety Check je prvobitno predstavljena u decembru 2020. godine i omogućava upoređivanje prijavljenih podataka sa onima koji su bili izloženi raznim curenjima podataka. Takođe proverava lozinke koje su slabe ili lako pogodne, što korisnike može izložiti napadima hakera.

Uz nadogradnju funkcije Safety Check, Google planira da u narednim nedeljama predstavi i novu opciju koja omogućava korisnicima desktop verzije da sačuvaju grupe kartica i nastave pretragu na drugim desktop uređajima. Takođe će biti unapređene kontrole Chrome performansi, pružajući korisnicima više informacija o tome kako da poboljšaju rad pregledača.