*EN Вештачка интелигенција

Google se složio da plati 700 miliona dolara u sporazumu o monopolu, obezbeđuje veću konkurenciju u svojoj prodavnici aplikacija

Summary

Američka tehnološka kompanija Google pristala je platiti 700 miliona dolara američkim potrošačima i saveznim državama u sklopu antimonopolskog sporazuma pred federalnim sudom u San Franciscu. Sud je utvrdio da je poslovanje Googlea s aplikacijama narušilo tržišnu konkurenciju. Ova odluka je […]

Google se složio da plati 700 miliona dolara u sporazumu o monopolu, obezbeđuje veću konkurenciju u svojoj prodavnici aplikacija

Američka tehnološka kompanija Google pristala je platiti 700 miliona dolara američkim potrošačima i saveznim državama u sklopu antimonopolskog sporazuma pred federalnim sudom u San Franciscu. Sud je utvrdio da je poslovanje Googlea s aplikacijama narušilo tržišnu konkurenciju. Ova odluka je označila veliki korak ka uspostavljanju jednakih uslova za sve u digitalnom okruženju.

Google je u sporazumu takođe pristao da omogući veću konkurenciju u svojoj Play prodavnici aplikacija. Kompanija će uplatiti 630 miliona dolara u fond za potrošače, kako bi se obezbedila nadoknada za povređene strane, i 70 miliona dolara u fond koji će koristiti američke savezne države.

Osim finansijske nadoknade, Google se obavezao da će pojednostaviti mogućnost korisnika da preuzimaju aplikacije direktno od programera, kako bi se poboljšala konkurencija u digitalnoj sferi.

Međutim, ovo nije jedini pravni izazov s kojima se Google suočava. Kompanija se takođe suočava s drugim tužbama koje osporavaju njegove prakse pretrage i digitalnog oglašavanja. Ipak, ovaj sporazum predstavlja važan korak ka prepoznavanju važnosti fer konkurencije i pružanju jednakih mogućnosti svim učesnicima na digitalnom tržištu.

FAQ

Šta je antimonopolski sporazum i zašto je važan?

Antimonopolski sporazum je dogovor između kompanije koja se nalazi u monopolističkom položaju i regulatornih tela ili tužilaca koji optužuju tu kompaniju za narušavanje konkurencije na tržištu. Ovi sporazumi obično uključuju finansijske kazne i mere koje omogućavaju veću konkurenciju. Važni su jer promovišu fer tržišno okruženje i zaštitu interesa potrošača.

Šta znači „nadoknada za povređene strane“?

„Nadoknada za povređene strane“ se odnosi na novčanu nadoknadu koja se dodeljuje potrošačima i/ili drugim stranama koje su pretrpele štetu kao rezultat narušavanja konkurencije od strane monopolističke kompanije. Ova nadoknada ima za cilj kompenzaciju za eventualne gubitke i oštećenja koja su pretrpeli.

Kako će omogućiti veću konkurenciju u Play prodavnici aplikacija?

Google će pojednostaviti mogućnost korisnika da preuzimaju aplikacije direktno od programera. Ovo će smanjiti prepreke i omogućiti manjim kompanijama i razvijačima da direktno dostave svoje aplikacije korisnicima, što će povećati konkurenciju na tržištu aplikacija.