*EN Вештачка интелигенција

Google uskoro ukida praćenje korisnika putem kolačića

Summary

Google je najavio značajnu promenu koja će uticati na način na koji web stranice prate i prikupljaju podatke o korisnicima. Od 4. januara, Google će početi da isključuje kolačiće trećih strana, računarske datoteke koje prate ponašanje korisnika na internetu. Ova […]

Google uskoro ukida praćenje korisnika putem kolačića

Google je najavio značajnu promenu koja će uticati na način na koji web stranice prate i prikupljaju podatke o korisnicima. Od 4. januara, Google će početi da isključuje kolačiće trećih strana, računarske datoteke koje prate ponašanje korisnika na internetu. Ova promena će se prvo primeniti na jedan odsto korisnika Google Chromea širom sveta, što čini otprilike 30 miliona ljudi.

Opcija koju je Google nazvao „Tracking Protection“ ima za cilj da ograniči upotrebu kolačića za praćenje na web stranicama. Ovo će predstavljati izazov za oglašivače i druge kompanije koje su se oslanjale na ove kolačiće kako bi prikupile podatke o korisnicima i personalizovale njihovo iskustvo na internetu.

Kako će ova promena uticati na vas? Ukoliko ste korisnik Google Chromea i isključena vam je opcija praćenja putem kolačića trećih strana, možete očekivati manje personalizovane reklame i sadržaj na web stranicama koje posećujete. Takođe, vaše ponašanje onlajn biće manje praćeno, pa će se smanjiti mogućnost da vaše podatke koriste za ciljano oglašavanje.

Da li treba nešto da preduzmete? Ako želite da zadržite opciju praćenja putem kolačića trećih strana, možete je samostalno uključiti u podešavanjima Google Chromea. Međutim, preporučuje se da isprobate opciju „Tracking Protection“ kako biste videli kako će se to odraziti na vaše iskustvo na internetu.