*EN Вештачка интелигенција

Google uvodi značku za zaštitu od praćenja: Evo šta to znači za vašu privatnost

Summary

Google je oduvek bio jedan od najvećih kršitelja privatnosti na internetu, ali se sada menja situacija. Od 4. januara, Google će početi da isključuje kolačiće trećih strana koji prate vaše ponašanje na internetu. Ova promena će značajno uticati na privatnost […]

Google uvodi značku za zaštitu od praćenja: Evo šta to znači za vašu privatnost

Google je oduvek bio jedan od najvećih kršitelja privatnosti na internetu, ali se sada menja situacija. Od 4. januara, Google će početi da isključuje kolačiće trećih strana koji prate vaše ponašanje na internetu. Ova promena će značajno uticati na privatnost korisnika Google Chrome pretraživača.

Tehnološki gigant će nasumično odabrati jedan odsto korisnika Chromea, što će biti oko 30 miliona ljudi širom sveta, kako bi bili prvi koji će koristiti novu značku nazvanu „Tracking Protection“. Korišćenjem ove značke, Google će ograničiti web stranice u korištenju kolačića trećih strana za praćenje korisnika dok surfuju internetom.

Ako ste među nasumično odabranim korisnicima, 4. januara ćete videti obaveštenje na Chrome pretraživaču koje će vas obavestiti da ste među prvima koji isprobavaju Tracking Protection i da će se ograničavati korišćenje kolačića trećih strana za praćenje vaše aktivnosti.

Ova promena će automatski ograničavati kolačiće trećih strana tokom vašeg surfovanja internetom, smanjujući mogućnost praćenja vaše aktivnosti. Google ima plan da u drugoj polovini 2024. godine potpuno eliminiše upotrebu kolačića trećih strana za sve korisnike.

Kako je kompanija izjavila: „Kada je u pitanju poboljšanje privatnosti na internetu, posao nikad nije završen.“ Zato će Google nastaviti ulagati u značke koje štite vaše podatke i pružaju veću kontrolu nad njihovim korišćenjem. Ova nova značka je samo jedan korak ka većoj privatnosti korisnika na internetu.

FAQ

1. Šta su kolačići trećih strana?

Kolačići trećih strana su računarske datoteke koje web stranice postavljaju na vašem uređaju kako bi pratili vaše ponašanje na internetu. Ove datoteke se koriste za praćenje vaših interesa, prikazivanje ciljanih oglasa i analizu podataka o korisnicima.

2. Kako će nova značka za zaštitu od praćenja uticati na moju privatnost?

Nova značka će automatski ograničavati kolačiće trećih strana dok surfujete internetom, smanjujući mogućnost praćenja vaše aktivnosti i povećavajući vašu privatnost.

3. Kada će Google potpuno eliminisati upotrebu kolačića trećih strana?

Google planira da potpuno eliminiše upotrebu kolačića trećih strana za sve korisnike u drugoj polovini 2024. godine, pružajući još veću zaštitu privatnosti na internetu.