*EN Вештачка интелигенција

Generativna veštačka inteligencija unapređuje narednu verziju Windows operativnog sistema

Summary

Novi operativni sistem Windows 12 koji se očekuje tokom 2024. godine donosiće dublju integraciju generativne veštačke inteligencije na svim nivoima. Osim toga, nova verzija operativnog sistema biće zahtevnija kada je u pitanju memorija, predviđaju analitičari. Generativna veštačka inteligencija se polako […]

Generativna veštačka inteligencija unapređuje narednu verziju Windows operativnog sistema

Novi operativni sistem Windows 12 koji se očekuje tokom 2024. godine donosiće dublju integraciju generativne veštačke inteligencije na svim nivoima. Osim toga, nova verzija operativnog sistema biće zahtevnija kada je u pitanju memorija, predviđaju analitičari.

Generativna veštačka inteligencija se polako pronalazi put do poslovnih aplikacija, servisa i operativnih sistema. Microsoft vidi veliki potencijal u ovom području i želi da „običnom“ korisniku pruži iskustvo „AI računara“. U skladu s tim, Windowsi 12 će se značajno oslanjati na AI sisteme i rešenja.

Prema izveštaju analitičara kuće TrendForce, aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji biće proširene, a obrada AI funkcija će se deo obavljati na ličnim „AI računarima“. Ovo znači da će računari morati biti moćniji, sa procesorima koji ponude bar 40 TOPS-a (milijardu proračuna u sekundi). Novi čipovi kao što su Qualcommov Snapdragon X Elite, AMD-ova serija Ryzen 8000 i Intelov Lunar Lake će zadovoljiti ove specifikacije.

Pored toga, novi Windows i Microsoft 365 će doneti unapređenje veštačke inteligencije u vidu pomoćnika Copilot-a. On će biti ključni deo „AI računara“ i zahtevatiće veću količinu radne memorije. Prema izvorima, minimalna količina tražene radne memorije za Windows 12 će biti čak 16GB. Ovo će imati uticaj na tržište memorijskih čipova jer će se povećati potražnja za njima.

Windows 11 zahteva minimalno 4GB radne memorije, dok se spekuliše da bi Windows 12 mogao udvostručiti ovaj zahtev, a možda čak i udvostručiti ili četvorostruko povećati. Sve u svemu, generativna veštačka inteligencija će unaprediti narednu verziju Windows operativnog sistema i otvoriti nove mogućnosti za korisnike.

Pitanja u vezi sa operativnim sistemom Windows 12 i veštačkom inteligencijom:

1. Kada se očekuje izlazak operativnog sistema Windows 12?
2. Kako će Windows 12 integrirati veštačku inteligenciju?
3. Šta je generativna veštačka inteligencija?
4. Kako će Windows 12 uticati na potrebu za memorijom računara?
5. Koje procesore će zadovoljiti specifikacije Windowsa 12?
6. Kakvo unapređenje veštačke inteligencije će doneti Windows 12 i Microsoft 365?
7. Kolika će minimalna količina radne memorije biti potrebna za Windows 12?
8. Koliko radne memorije zahteva trenutna verzija Windows 11?
9. Kako će generativna veštačka inteligencija unaprediti Windows 12?
10. Koje nove mogućnosti će otvoriti Windows 12 za korisnike?

Definicije:

1. Generativna veštačka inteligencija: Područje veštačke inteligencije koje se bavi stvaranjem novih podataka, slika, zvukova ili tekstova na osnovu obrade postojećih podataka i prepoznavanja uzoraka.

Predloženi linkovi:

Zvanična stranica Microsofta
Qualcomm
AMD
Intel