*EN Вештачка интелигенција

Kakav je plan kompanije Nvidia za novu generaciju grafičkih kartica?

Summary

Prema najnovijim informacijama, Nvidia će se usredsrediti na razvoj AI divizije umesto na gejming tržište. Prema glasinama, očekuje se da nova generacija GeForce RTX 50 serije neće biti dostupna pre kraja 2024. godine. Izgleda da i konkurentska kompanija na tržištu […]

Kakav je plan kompanije Nvidia za novu generaciju grafičkih kartica?

Prema najnovijim informacijama, Nvidia će se usredsrediti na razvoj AI divizije umesto na gejming tržište. Prema glasinama, očekuje se da nova generacija GeForce RTX 50 serije neće biti dostupna pre kraja 2024. godine. Izgleda da i konkurentska kompanija na tržištu gejming grafičkih kartica sledi sličnu strategiju, najavljujući nekoliko novih derivata postojeće RDNA 3 tehnologije dok ne bude lansirana nova generacija.

Nvidia planira da koristi Blackwell GPU arhitekturu za svoju novu RTX 50 generaciju, koja će biti dualnog karaktera i moći će se koristiti i za izradu AI B100 akceleratora i za klasične GeForce gejming modele. Međutim, s obzirom na trenutne prioritete u prodaji, gejming modeli će verovatno biti dostupni u ograničenim količinama. Trenutno, poslovi sa data centrima donose više prihoda od GeForce gejming divizije.

Detalji Blackwell arhitekture trenutno nisu poznati, ali se očekuje da neće doneti tako veliki napredak kao Ada Lovelace generacija u odnosu na Ampere GeForce modele. Nvidia nema veliku žurbu da predstavi novu GeForce generaciju, prvenstveno zbog nedostatka konkurencije.

Prema glasinama, RTX 50 Blackwell generacija će biti bazirana na TSMC 3nm tehnologiji izrade čipova. Očekuje se da će nova generacija pružiti poboljšane performanse od oko 15% u poređenju sa postojećim modelima. Takođe, nova generacija će podržavati PCIe 5.0 standard i Display Port 2.1 verziju. Kineki mediji prenose da će nova generacija GeForce kartica imati poboljšanu verziju konektora za napajanje, koji će biti stabilniji i sigurniji za vaš hardver.

FAK

Kada će biti dostupna nova generacija GeForce RTX 50 grafičkih kartica?

Nova generacija GeForce RTX 50 serije neće biti dostupna pre kraja 2024. godine, prema najnovijim informacijama.

Koliko će se poboljšati performanse nove generacije grafičkih procesora?

Očekuje se da će performanse poboljšati za oko 15% u slučaju poređenja sa postojećim modelima istog broja tranzistora i nivoa potrošnje energije.

Koji novi standardi će biti podržani u novoj generaciji GeForce kartica?

Nova generacija GeForce kartica će podržavati PCIe 5.0 komunikacioni standard i Display Port 2.1 verziju konekcije sa ekranima i monitorima.

Kakve promene se očekuju u napajanju novih GeForce kartica?

Nova generacija GeForce kartica će koristiti poboljšanu verziju konektora za napajanje, 12V-2×6 16-pin interfejs, koji će biti stabilniji i sigurniji za vaš hardver.