*EN Вештачка интелигенција

Meta koristi istoriju linkova za poboljšanje oglašavanja

Summary

Ako ste korisnik Facebooka ili Instagrama, verovatno ste primetili pozive na aktiviranje funkcije pod nazivom „istorija linkova“. Ova opcija omogućava vam da pratite sve linkove koje posećujete preko ugrađenih pregledača na ovim platformama. Prema kompaniji Meta, ova funkcija vam omogućava […]

Meta koristi istoriju linkova za poboljšanje oglašavanja

Ako ste korisnik Facebooka ili Instagrama, verovatno ste primetili pozive na aktiviranje funkcije pod nazivom „istorija linkova“. Ova opcija omogućava vam da pratite sve linkove koje posećujete preko ugrađenih pregledača na ovim platformama.

Prema kompaniji Meta, ova funkcija vam omogućava da „nikada ne izgubite“ linkove. To je prikazano u aplikaciji kao lako vraćanje na nedavno posećene linkove, koji su sada sačuvani na jednom mestu u vašoj aktivnosti pretraživanja na Facebooku.

Međutim, prema izveštaju Gizmoda, ova funkcija takođe služi Meta kompaniji kao način za unapređenje ciljanog oglašavanja. Kompanija je pretrpela udarac nakon što je Apple pooštrio mere protiv praćenja unutar aplikacija. Funkcija „istorija linkova“ pruža Meti zgodan način da koristi informacije o istoriji vaših linkova za unapređenje oglasa na Meta platformama.

Instagram takođe ima sličnu funkciju koja prati linkove koje korisnici posećuju preko pregledača u aplikaciji. Iako ove postavke nisu novost, mnogi korisnici možda tek sada otkrivaju njihovo postojanje.

Ova situacija izaziva zabrinutost među zagovornicima privatnosti, koji se plaše da Meta koristi sve sofisticiranije metode za prikupljanje podataka o online aktivnostima korisnika.

Dobra vest je da možete lako proveriti da li imate uključenu „istoriju linkova“ i isključiti je ako je aktivna. Postupak za isključivanje ove funkcije je jednostavan i možete ga obaviti kako na Facebooku, tako i na Instagramu.

FAQ:

1. Kako mogu proveriti da li imam uključenu „istoriju linkova“?
Otvorite link unutar aplikacije i kliknite na „…“ kako biste otvorili podešavanja u ugrađenom pregledaču. Potražite prekidač za „istoriju linkova“. Ako je uključen, trebaće ga isključiti, a zatim potvrditi putem iskačućeg prozora da želite da je onemogućite.

2. Koliko dugo proces brisanja istorije linkova može trajati?
Iako će obe aplikacije odmah izbrisati vašu istoriju linkova iz svojih aplikacija, Meta navodi da proces brisanja može trajati do 90 dana. To znači da vaša prethodna aktivnost pretraživanja može i dalje uticati na vaše ciljane oglase nekoliko nedelja nakon što isključite praćenje linkova.