*EN Вештачка интелигенција

Epl će platiti 500 miliona dolara korisnicima zbog namernog usporavanja ajfon telefona

Summary

Epl će platiti 500 miliona dolara svojim korisnicima kao nagodbu u zajedničkoj tužbi koja je podignuta protiv kompanije zbog namernog usporavanja ajfon telefona. Svaki korisnik koji je učestvovao u ovoj tužbi dobiće po 92 dolara. Kompanija je pristala na poravnanje […]

Epl će platiti 500 miliona dolara korisnicima zbog namernog usporavanja ajfon telefona

Epl će platiti 500 miliona dolara svojim korisnicima kao nagodbu u zajedničkoj tužbi koja je podignuta protiv kompanije zbog namernog usporavanja ajfon telefona. Svaki korisnik koji je učestvovao u ovoj tužbi dobiće po 92 dolara.

Kompanija je pristala na poravnanje 2020. godine, kako bi izbegla dalje troškove i nastavak sudskog postupka. Iako Epl odbacuje tvrdnje da je učinio nešto loše, prihvatili su nagodbu kako bi izbegli dalje neugodnosti.

Slična tužba je pokrenuta i u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tužioci traže čak 1.6 milijardi funti odštete.

Parnica u Sjedinjenim Američkim Državama datira iz 2017. godine, kada je Epl priznao da su namerno usporavali starije modele ajfon telefona kako bi obnovili prodaju novih modela na tržištu. Kako su baterije starije postajale, performanse telefona su se smanjivale.

Da bi izbegli optužbe za namerno usporavanje, kompanija je pristala na zamenu baterija po nižim cenama, kako bi smirila situaciju. Ovo je dovelo do pokretanja pravnih postupaka, a nagodba koja je prvobitno uključivala isplatu od 25 dolara po korisniku, sada će biti skoro četiri puta veća suma.

U Velikoj Britaniji, Epl je nedavno izgubio parnicu u kojoj je pokušao da blokira sličnu tužbu podignutu od strane korisnika ajfon telefona „8“, „8 plus“ i „Iks“. Ova tužba predstavlja oko 24 miliona korisnika ajfona.

FAQ:
1. Ko će dobiti novčanu nagradu od Epla?
– Svaki korisnik koji je učestvovao u tužbi protiv Epla dobiće nagradu od 92 dolara.
2. Zašto je Epl pristao na nagodbu?
– Epl je pristao na nagodbu kako bi izbegao dalje troškove i nastavak sudskog postupka.
3. Koja je suma koju korisnici traže u tužbi u Ujedinjenom Kraljevstvu?
– Korisnici u Ujedinjenom Kraljevstvu traže 1.6 milijardi funti odštete.
4. Kada je pokrenuta parnica protiv Epla u Sjedinjenim Američkim Državama?
– Parnica protiv Epla je pokrenuta 2017. godine.
5. Zašto je Epl usporavao modele ajfon telefona?
– Epl je namerno usporavao modele ajfon telefona kako bi obnovio prodaju novih modela.