*EN Вештачка интелигенција

Apple plaća rekordnu odštetu vlasnicima iPhone-a zbog namernog usporavanja

Summary

Vlasnici starijih generacija iPhone-a koji su tvrdili da im je Apple namerno usporavao rad uređaja, sada su počeli da dobijaju odštetu od kompanije. Ova priča je započela 2017. godine kada je otkriveno da je Apple putem podešavanja iOS-a namerno smanjivao […]

Apple plaća rekordnu odštetu vlasnicima iPhone-a zbog namernog usporavanja

Vlasnici starijih generacija iPhone-a koji su tvrdili da im je Apple namerno usporavao rad uređaja, sada su počeli da dobijaju odštetu od kompanije. Ova priča je započela 2017. godine kada je otkriveno da je Apple putem podešavanja iOS-a namerno smanjivao brzinu rada procesora u starijim modelima. Kompanija je objasnila da je to činila kako bi zaštitila bateriju i sprečila neočekivano gašenje uređaja ili prebrzo pražnjenje baterije.

Ova praksa nije naišla na odobravanje mnogih vlasnika starijih generacija iPhone-a, pa su pokrenuli kolektivnu tužbu protiv kompanije. Pravna bitka, poznata kao „batterygate“, trajala je sve do 2020. godine kada je Apple pristao na nagodbu. U proteklom letu je postignut sporazum o isplati odštete vlasnicima pomenutih uređaja.

Celokupan originalni članak možete pročitati ovde.

Često postavljana pitanja

1. Zašto je Apple namerno usporavao telefone?

Apple je namerno usporavao telefone kako bi produžio životni vek baterije i sprečio neočekivano gašenje uređaja ili prebrzo pražnjenje baterije.

2. Koje modele iPhone-a je ova praksa obuhvatila?

Ova praksa je obuhvatila starije generacije iPhone-a.

3. Koliku odštetu su vlasnici iPhone-a dobili od Apple-a?

Tačan iznos odštete koji su vlasnici iPhone-a dobili od Apple-a nije naveden u ovom izveštaju.