*EN Вештачка интелигенција

Epl najavljuje velike promene u poslovanju sa aplikacijama u Evropi

Summary

Epl, jedan od najvećih američkih tehnoloških giganta, je najavio značajne promene u svojoj poslovnoj strategiji u Evropskoj uniji. Ove promene su deo usklađivanja sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA), koji će stupiti na snagu u martu ove godine. Cilj ovih […]

Epl najavljuje velike promene u poslovanju sa aplikacijama u Evropi

Epl, jedan od najvećih američkih tehnoloških giganta, je najavio značajne promene u svojoj poslovnoj strategiji u Evropskoj uniji. Ove promene su deo usklađivanja sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA), koji će stupiti na snagu u martu ove godine.

Cilj ovih promena je da potrošačima u EU pruže veći izbor prilikom nabavke i instaliranja aplikacija, dok istovremeno pružaju veću fleksibilnost programerima aplikacija. Prema rečima predstavnika Epla, ove promene su takođe i odgovor na potrebu za zaštitom korisnika EU od rastućih pretnji po privatnost i bezbednost koje donosi ovaj novi zakon.

Naknade za korišćenje Epl prodavnica će biti smanjene, a korisnici će biti u mogućnosti da preuzmu konkurentske prodavnice aplikacija na svoje ajfon i ajped uređaje. Ovo predstavlja veliki korak ka većoj konkurenciji na tržištu mobilnih aplikacija.

Epl ističe da su ove promene osmišljene kako bi dali programerima nove alate i uslove za alternativnu distribuciju aplikacija i obradu plaćanja, kao i mogućnosti za korišćenje alternativnih pretraživača, beskontaktnih plaćanja i drugih funkcija.

Evropska unija je snažno delovala kako bi naterala Epl da promeni svoju poslovnu praksu, nakon što su programeri optužili ovu američku kompaniju da ne postupa u skladu sa pravilima tržišne konkurencije.

Ove promene u poslovanju Epla predstavljaju važan korak ka većoj inovaciji i konkurenciji na tržištu mobilnih aplikacija u Evropi. Potrošači će imati veći izbor, dok će programeri imati više fleksibilnosti. Očekuje se da će ove promene doprineti daljem razvoju digitalne ekonomije u EU.

Često postavljana pitanja (FAQ) na osnovu glavnih tema i informacija prikazanih u članku:

1. Kakve promene je najavio Epl u svojoj poslovnoj strategiji u Evropskoj uniji?
– Epl je najavio promene u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) koji stupa na snagu u martu ove godine. Promene imaju za cilj da pruže veći izbor potrošačima prilikom nabavke i instaliranja aplikacija, kao i da pruže veću fleksibilnost programerima aplikacija.

2. Koje su prednosti novih promena za potrošače?
– Novim promenama potrošači će moći da preuzmu konkurentske prodavnice aplikacija na svoje ajfon i ajped uređaje, što će pružiti veći izbor i veću konkurenciju na tržištu mobilnih aplikacija.

3. Šta je bio povod za ove promene?
– Promene su odgovor na potrebu za zaštitom korisnika EU od rastućih pretnji po privatnost i bezbednost koje donosi novi zakon o digitalnim tržištima.

4. Kako će se promeniti naknade za korišćenje Epl prodavnica?
– Naknade za korišćenje Epl prodavnica će biti smanjene.

5. Kako ove promene utiču na programere aplikacija?
– Programeri će dobiti nove alate i uslove za alternativnu distribuciju aplikacija i obradu plaćanja, kao i mogućnosti za korišćenje alternativnih pretraživača, beskontaktnih plaćanja i drugih funkcija.

Definicije ključnih pojmova i žargona:

– Epl: Američki tehnološki gigant, poznat i kao Apple, koji proizvodi i razvija hardver, softver i mobilne aplikacije.
– Zakon o digitalnim tržištima (DMA): Zakon koji će stupiti na snagu u martu 2022. godine u Evropskoj uniji, a koji reguliše digitalna tržišta i konkurenciju.

Sugerišani relevantni linkovi:

zvanična veb stranica Epla: Zvanična veb stranica Epla gde se mogu pronaći dodatne informacije o proizvodima i uslugama ove kompanije.
Evropska komisija: Veb stranica Evropske komisije gde se može pronaći više informacija o zakonodavstvu EU u vezi sa digitalnim tržištima.