*EN Вештачка интелигенција

Epl izdvojio 500 miliona dolara za svoje korisnike u nagodbi zbog usporavanja ajfon telefona

Summary

Epl je nedavno pristao na izdavanje iznosa od 500 miliona dolara korisnicima svojih ajfon telefona kao nagodbu u tužbi koja je podignuta protiv kompanije zbog namernog usporavanja performansi starijih modela telefona. Svaki korisnik koji je učestvovao u ovoj tužbi dobiće […]

Epl izdvojio 500 miliona dolara za svoje korisnike u nagodbi zbog usporavanja ajfon telefona

Epl je nedavno pristao na izdavanje iznosa od 500 miliona dolara korisnicima svojih ajfon telefona kao nagodbu u tužbi koja je podignuta protiv kompanije zbog namernog usporavanja performansi starijih modela telefona. Svaki korisnik koji je učestvovao u ovoj tužbi dobiće nagradu od 92 dolara.

Epl je pristao na ovu nagodbu 2020. godine kako bi izbegao dodatne troškove i dalji sudski postupak. Iako kompanija negira tvrdnje o namernom usporavanju telefona, prihvatili su nagodbu kako bi izbegli dalje neugodnosti.

Ova tužba nije jedina koja je podignuta protiv Epla. U Ujedinjenom Kraljevstvu, tužioci žele naplatiti čak 1.6 milijardi funti odštete.

Parnica protiv kompanije Epl u Sjedinjenim Američkim Državama potiče iz 2017. godine. Tada je kompanija priznala da je namerno usporavala starije modele ajfon telefona kako bi podstakla prodaju novih modela na tržištu. Performanse starijih modela su se smanjivale kako su baterije starele.

Da bi izbegli optužbe za namerno usporavanje, Epl se složio da zameni baterije po nižim cenama kako bi umirio situaciju. Ovo je rezultovalo pokretanjem pravnih postupaka, a nagodba koja je prvobitno uključivala isplatu od 25 dolara po korisniku sada će biti skoro četiri puta veća.

Epl je nedavno izgubio parnicu u Velikoj Britaniji, gde je pokušao da blokira sličnu tužbu koju su podneli korisnici ajfon telefona „8“, „8 plus“ i „Iks“. Ova tužba obuhvata oko 24 miliona korisnika ajfona.

Najčešća pitanja o tužbi protiv Epla i nagodbi

  1. Ko će dobiti novčanu nagradu od Epla? Svaki korisnik koji je učestvovao u tužbi protiv Epla dobiće nagradu od 92 dolara.
  2. Zašto je Epl pristao na nagodbu? Epl je pristao na nagodbu kako bi izbegao dalje troškove i nastavak sudskog postupka.
  3. Koja je suma koju korisnici traže u tužbi u Ujedinjenom Kraljevstvu? Korisnici u Ujedinjenom Kraljevstvu traže 1.6 milijardi funti odštete.
  4. Kada je pokrenuta parnica protiv Epla u Sjedinjenim Američkim Državama? Parnica protiv Epla je pokrenuta 2017. godine.
  5. Zašto je Epl usporavao modele ajfon telefona? Epl je namerno usporavao modele ajfon telefona kako bi obnovio prodaju novih modela.