*EN Вештачка интелигенција

Novi pogled na čuveni „jugo“ automobil

Summary

Jedan od najpoznatijih TV voditelja, Džej Leno, nedavno je posvetio jednu od epizoda svoje popularne emisije „Jay Leno’s Garage“ čuvenom automobilu „jugo GVS“ iz 1988. godine. U razgovoru sa saradnikom Džefom Danamom, Leno je otkrio zanimljive detalje o ovom automobilu […]

Novi pogled na čuveni „jugo“ automobil

Jedan od najpoznatijih TV voditelja, Džej Leno, nedavno je posvetio jednu od epizoda svoje popularne emisije „Jay Leno’s Garage“ čuvenom automobilu „jugo GVS“ iz 1988. godine. U razgovoru sa saradnikom Džefom Danamom, Leno je otkrio zanimljive detalje o ovom automobilu koji je obeležio jedno vreme.

„Jugo“ je bio sinonim za jugoslovensku automobilsku industriju, a u jednoj epizodi emisije, Leno je objasnio da je većina električnih delova napravljena u Sloveniji, unutrašnjost vozila i kočnice su proizvedene u Hrvatskoj, elektronski delovi motora u Banjaluci, a pojasevi su se pravili u Severnoj Makedoniji. Svi ovi delovi zajedno su se sklapali u Srbiji, istakao je Leno.

Sve iako Leno nije bio siguran gde se tačno nalazi Srbija tokom razgovora, „jugo“ je ostao simbol jugoslovenske autoindustrije. Uprkos svojim manama, ovaj automobil je dobio pozitivnu ocenu od Lenoa.

„Ne postoji loši automobili, postoji samo loš marketing“, zaključio je Leno.

Emisija je privukla veliku pažnju ljubitelja automobila, kako u Srbiji, tako i širom sveta. Možete pogledati snimak ove epizode na sledećem linku:
https://youtube.com/watch?v=RAjYjWmpxeE

Budući da je „jugo“ oblikovao industriju automobila u bivšoj Jugoslaviji, a i dalje je prisutan u sećanjima mnogih, Leno je ovom emisijom pružio zanimljiv pogled na automobilsku istoriju regije.