*EN Вештачка интелигенција

Uspešno rešenje problema za misiju Oziris-reks: NASA uklonila šrafove sa asteroidne kapsule

Summary

Tim naučnika u NASA Svemirskom centru Džonson u Hjustonu je uspešno sklonio dva šrafa sa kapsule misije Oziris-reks. Ova dva šrafa su mesecima blokirala pristup uzorcima materijala sa asteroida Benu. Koraci su sada u toku da se kapsula potpuno rastavi […]

Uspešno rešenje problema za misiju Oziris-reks: NASA uklonila šrafove sa asteroidne kapsule

Tim naučnika u NASA Svemirskom centru Džonson u Hjustonu je uspešno sklonio dva šrafa sa kapsule misije Oziris-reks. Ova dva šrafa su mesecima blokirala pristup uzorcima materijala sa asteroida Benu. Koraci su sada u toku da se kapsula potpuno rastavi i otkrije ostatak prikupljenog materijala.

Novi alat je dizajniran i testiran da bi rešio ovaj problem sa šrafovima. Inženjeri su mesecima radili neumorno ne samo na procesiranju prethodno izvučenih 70 grama materijala, već i na razvoju novog alata. Ajlin Stansberi, šefica odeljenja za proučavanje astromaterijala i istraživanje u Svemirskom centru Džonson, izrazila je oduševljenje inovativnošću tima i jedva čeka da vidi šta još čeka ovu misiju.

Kapsula sistema TAGSAM nije potpuno otvorena, ali tim je već prikupio 70,3 grama materijala sa asteroida, što je više od očekivanog. Svi uzorci se čuvaju u hermetički zatvorenim uređajima, a neki se drže na veoma niskim temperaturama.

Misija Oziris-reks je trajala 7 godina, 4 meseca i 1 dan i prešla je 6,21 milijardu kilometara. Ukupni troškovi misije procenjeni su na 1,16 milijardi dolara. Naučnici ističu da uzorci već sad otkrivaju zanimljive hidrirane, organske ostatke iz ranog Sunčevog sistema. NASA je već poslala uzorke u Prirodnjački muzej u Londonu, a naučnici širom sveta s nestrpljenjem očekuju dalje proučavanje ovog materijala.

Informacije o misiji Oziris-reks

Misija Oziris-reks je svemirska misija NASA koja je trajala 7 godina i imala za cilj prikupljanje uzoraka materijala sa asteroida Benu. Kapsula sa uzorcima je uspešno stigla na Zemlju 24. septembra 2023. godine. Misija je putem prešla ukupno 6,21 milijardu kilometara. Ukupni troškovi ove misije iznose 1,16 milijardi dolara.

FAQ

Šta je misija Oziris-reks?

Misija Oziris-reks je svemirska misija NASA koja je imala za cilj prikupljanje uzoraka materijala sa asteroida Benu.

Koliko je trajala misija Oziris-reks?

Misija Oziris-reks je trajala 7 godina, 4 meseca i 1 dan.

Koji je trošak misije Oziris-reks?

Ukupni troškovi misije Oziris-reks procenjeni su na 1,16 milijardi dolara.