*EN Вештачка интелигенција

Osobe iz sveta „Zvezdanih staza“ putuju u svemir

Summary

Porodica majke osmoro dece, koja je bila veliki obožavalac „Zvezdanih staza“, ostvarila je svoju želju da posmrtni ostaci njene i drugih poznatih lica iz serije završe u svemiru. Glorija Noulan je preminula 2012. godine u 86. godini života, a mali […]

Osobe iz sveta „Zvezdanih staza“ putuju u svemir

Porodica majke osmoro dece, koja je bila veliki obožavalac „Zvezdanih staza“, ostvarila je svoju želju da posmrtni ostaci njene i drugih poznatih lica iz serije završe u svemiru. Glorija Noulan je preminula 2012. godine u 86. godini života, a mali deo njenih kremiranih ostataka biće lansiran u jednoj od 250 memorijalnih kapsula početkom januara.

Raketa koja nosi ove kapsule trebalo bi da pređe oko 330 miliona kilometara od Zemlje, što je približno orbiti Marsa. Uz ostake Glorije Noulan, u kapsulama će se nalaziti i ostaci ili DNK uzorci autora „Zvezdanih staza“ Džina Rodenberija, njegove supruge Majel Baret Rodenberi, kao i zvezda originalne serije Nišel Nikols, DeForesta Kelija i Džejmsa Duhana.

Organizaciju ovog lansiranja vodi američka kompanija Celestis Inc., koja već dve decenije pruža usluge „memorijalnih svemirskih letova“. Za cenu koja varira od nekoliko hiljada do 13.000 dolara, ova kompanija šalje kapsule sa ljudskim ostacima ili DNK u svemir ili ih vraća i baca u Zemljinu orbitu. Takođe, kao počast preminulima, kapsule se nose i na Mesec.

Rod Noulan, sin Glorije Noulan, izjavio je da veruje da bi maštu njegove majke „zagolicala“ ideja da deo njenih ostataka ode u svemir zajedno sa nekima od ljudi iz serije koje je ona gledala na televiziji. Ona je postala veliki obožavalac „Zvezdanih staza“ nakon što joj je suprug preminuo 2002. godine, a ta ljubav je podstakla da sakuplja replike svemirskih brodova. Posebno je volela da ukrašava božićnu jelku poznatim svemirskim brodom vanzemaljaca poznatim kao Borg kocka.

FAQ

Koja je svrha lansiranja memorijalnih kapsula u svemir?

Svrha lansiranja memorijalnih kapsula u svemir je da se posmrtni ostaci ili DNK uzorci preminulih osoba pošalju na putovanje u svemir kao jedinstven način obeležavanja njihovog završnog počinka. Ovo putovanje se organizuje kao čin sećanja i počasti preminulima.

Kako funkcionišu memorijalni svemirski letovi?

Memorijalni svemirski letovi organizuju se tako što se mali deo posmrtnih ostataka ili DNK uzoraka preminulih osoba smešta u posebne memorijalne kapsule. Ove kapsule se zatim lansiraju u svemir putem rakete i mogu se vratiti na Zemlju ili biti ostavljene u orbiti. Neki od ovih letova mogu biti usmereni i ka drugim celinama kao što je Mesec.

Sources: example.com