*EN Вештачка интелигенција

Da li Facebook i Instagram prate vaše linkove?

Summary

Veliki broj korisnika Facebooka i Instagrama verovatno nije bio svestan funkcije pod nazivom „istorija linkova“ koja je dostupna na ovim platformama. Ova funkcija omogućava pratiti sve linkove koje korisnici posećuju preko ugrađenih pregledača na Facebooku i Instagramu. Iako Meta kompanija […]

Da li Facebook i Instagram prate vaše linkove?

Veliki broj korisnika Facebooka i Instagrama verovatno nije bio svestan funkcije pod nazivom „istorija linkova“ koja je dostupna na ovim platformama. Ova funkcija omogućava pratiti sve linkove koje korisnici posećuju preko ugrađenih pregledača na Facebooku i Instagramu.

Iako Meta kompanija tvrdi da je ova funkcija tu kako bi korisnicima omogućila pregled prethodno posećenih linkova na jednom mestu, postoje i druge implikacije. Naime, ova funkcija omogućava Meta kompaniji da prikuplja informacije o istoriji linkova kako bi poboljšala ciljano oglašavanje.

Da bi proverili da li imate uključenu „istoriju linkova“ i isključili je, postupak je jednostavan. Na Facebooku, otvorite link unutar aplikacije i kliknite na „…“ da biste otvorili podešavanja u ugrađenom pregledaču. Zatim potražite prekidač za „istoriju linkova“ i isključite je. Sličan postupak možete izvršiti i na Instagramu, idući na postavke pregledača unutar aplikacije.

Važno je napomenuti da iako će obe aplikacije odmah izbrisati vašu istoriju linkova iz svojih aplikacija, Meta navodi da ovaj proces brisanja može trajati do 90 dana. To znači da vaša prethodna aktivnost pretraživanja može i dalje uticati na prikazivanje ciljanih oglasa nekoliko nedelja nakon što ste onemogućili praćenje linkova.

Često postavljana pitanja:

1. Da li će isključivanje „istorije linkova“ uticati na funkcionalnost Facebooka i Instagrama?

Ne, isključivanje „istorije linkova“ neće uticati na osnovne funkcionalnosti Facebooka i Instagrama. Moći ćete i dalje normalno koristiti ove platforme.

2. Da li kompanija Meta deli prikupljene informacije o istoriji linkova sa drugima?

Meta kompanija tvrdi da ne deli prikupljene informacije o istoriji linkova sa trećim stranama. Međutim, treba biti svestan da kompanije često menjaju politike privatnosti, pa je važno redovno proveravati te informacije.

3. Šta se dešava sa ranijom istorijom linkova nakon isključivanja ove funkcije?

Nakon isključivanja „istorije linkova“, obe aplikacije će odmah izbrisati vašu raniju istoriju linkova. Međutim, Meta navodi da ovaj proces brisanja može trajati do 90 dana.