*EN Вештачка интелигенција

Novi dodatak za pametni telefon otkriva promene u veličini zenice

Summary

Tim istraživača sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu razvio je inovativni dodatak za pametni telefon koji omogućava detekciju promena u veličini zenice. Ovaj dodatak ima potencijal da se koristi u proceni neuroloških pojava, kao što su traumatske povrede mozga i […]

Novi dodatak za pametni telefon otkriva promene u veličini zenice

Tim istraživača sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu razvio je inovativni dodatak za pametni telefon koji omogućava detekciju promena u veličini zenice. Ovaj dodatak ima potencijal da se koristi u proceni neuroloških pojava, kao što su traumatske povrede mozga i Alchajmerova bolest.

Do sada je bilo izuzetno teško identifikovati promene u veličini zenice kod osoba sa tamnom šarenicom, posebno kod ljudi koji imaju tamniji ten. Razlika između šarenice i zenice može biti izazovna za razlikovanje. Međutim, novi dodatak za pametni telefon rešava ovaj problem.

Ovaj inovativni dodatak se postavlja preko kamere pametnog telefona i koristi poseban filter koji ograničava ulazak svetlosti u kameru na daleko crveno svetlo. Kao rezultat, dužica izgleda svetlije na fotografijama snimljenim uz pomoć dodatka, što omogućava tehnologiji da tačno identifikuje veličinu zenice.

Otkriće ovog novog dodatka za pametni telefon pruža nadu u poboljšanu procenu neuroloških stanja kod pacijenata. Osim što je koristan u detekciji povreda mozga i Alchajmerove bolesti, ovaj dodatak može imati i šire primene u medicini i istraživanju.

FAQ:
Q: Kako se koristi dodatak za pametni telefon?
A: Dodatak se jednostavno postavlja preko kamere pametnog telefona.

Q: Za koje svrhe se može koristiti ovaj dodatak?
A: Ovaj dodatak se može koristiti za procenu neuroloških pojava, kao što su traumatske povrede mozga i Alchajmerova bolest.

Q: Koji je glavni benefit ovog dodatka?
A: Glavni benefit ovog dodatka je omogućavanje precizne identifikacije promena u veličini zenice kod osoba sa tamnom šarenicom.