*EN Вештачка интелигенција

Doba inovacija u svetu gejminga – rane devedesete

Summary

U svetu gejminga, ranih devedesetih godina, živeli smo u doba inovacija. Video igre su prešle iz dvodimenzionalnih u trodimenzionalne svetove, otvarajući vrata za potpuno nove avanture. U ovom periodu su se pojavili novi, do tada neviđeni žanrovi, a mnoge poznate […]

Doba inovacija u svetu gejminga – rane devedesete

U svetu gejminga, ranih devedesetih godina, živeli smo u doba inovacija. Video igre su prešle iz dvodimenzionalnih u trodimenzionalne svetove, otvarajući vrata za potpuno nove avanture. U ovom periodu su se pojavili novi, do tada neviđeni žanrovi, a mnoge poznate franšize su ugledale svetlost dana.

Super Nintendo Entertainment System (SNES) je naslednik kralja svih konzola i donosi nam brojne nove mogućnosti. Osnivač najveće dinastije konzola, PlayStation, takođe je obeležio ovo doba. Međutim, ni Segin veliki kiks nije mogao ugroziti veličanstven oporavak gejming industrije.

Razvoj revolucionarnih tehnologija omogućio je stvaranje potpuno novih žanrova u svetu gejminga. Legendarni naslovi poput Doom-a, Sonic the Hedgehog-a, WarCraft-a, samo su neki od primera koji su obeležili ovo doba. Takođe, nove kompanije su se pojavile i odigrale ključnu ulogu u rastu popularnosti video igara širom sveta.

U ovom broju Play!Retro specijala, istražićemo period od 1990. do 1995. godine, kada je industrija doživljavala ubrzani rast i izlazile su brojne kvalitetne igre. Bez vremeplova, možemo vam poslati samo razglednicu, ali možete preuzeti besplatno četvrti broj Play!Retro specijala u PDF formatu na ovom linku.

Ovo je samo početak naše avanture. U narednom broju posetićemo drugu polovinu devedesetih i zaroniti u treći milenijum. Uživajte u doba inovacija u svetu gejminga!

Česta pitanja (FAQ) o dobu inovacija u svetu gejminga (1990-1995) – Play!Retro specijal

1. Koji su žanrovi video igara postali popularni tokom devedesetih godina?
Tokom devedesetih godina, pojavili su se brojni novi žanrovi video igara. Neki od njih su Doom, Sonic the Hedgehog, i WarCraft.

2. Koje konzole su obeležile ovo doba?
Super Nintendo Entertainment System (SNES) je bio naslednik kralja svih konzola i doneo je mnoge nove mogućnosti. PlayStation, koji je osnovan u ovom periodu, takođe je značajan deo ovog doba.

3. Koje su nove kompanije igrale ključnu ulogu u rastu popularnosti video igara?
U ovom dobu, nove kompanije su se pojavile i imale su značajan uticaj na rast popularnosti video igara.

4. Gde mogu preuzeti četvrti broj Play!Retro specijala u PDF formatu?
Možete preuzeti besplatno četvrti broj Play!Retro specijala u PDF formatu na ovom linku.

5. Koji je plan za sledeći broj Play!Retro specijala?
Sledeći broj će istraživati drugu polovinu devedesetih godina i ulazak u treći milenijum gejminga.

Srodni linkovi:
Zvanična stranica Play!Retro
Super Mario World na SNES-u
PlayStation – zvanična stranica
Sonic the Hedgehog – zvanična stranica