*EN Вештачка интелигенција

Pluta – Materijal budućnosti za svemirska putovanja

Summary

Kada pomislimo na pampur i plutu, pomislimo na pucanj šampanjca za Novu godinu. Međutim, ovaj višestruko upotrebljivi materijal će u budućnosti štititi astronaute pri letu u svemir i povratku u atmosferu i tako postati ključ za osvajanje Meseca i Marsa. […]

Pluta – Materijal budućnosti za svemirska putovanja

Kada pomislimo na pampur i plutu, pomislimo na pucanj šampanjca za Novu godinu. Međutim, ovaj višestruko upotrebljivi materijal će u budućnosti štititi astronaute pri letu u svemir i povratku u atmosferu i tako postati ključ za osvajanje Meseca i Marsa.
Pluta je materijal poznat od pamtiveka i dobija se iz kore hrasta plutnjaka koji pretežno raste u mediteranskim zemljama. Sigurno je najpoznatiji kao materijal od koga se izrađuju pampuri za flaše od vina i šampanjca. Međutim, ovaj materijal ima i daleko veću upotrebnu vrednost. Zbog svojih izuzetnih karakteristika, on je već korišćen u kritičnim delovima raketne tehnike i sigurno će naći daleko veću upotrebu u budućnosti.

Danas smo svedoci eksponencijalnog povećanja svemirskog tranzita, jer pored velikih svemirskih agencija, manje, komercijalne firme koje se bave lansiranjem satelita i ljudi u svemir, to mogu činiti jeftinije. Međutim, negativna strana ovoga je što svaki let u svemir može neželjeno uticati na životnu sredinu, te danas naučnici i svemirske kompanije pokušavaju da učine put u svemir lakšim i bezbednijim i za našu planetu. Mnogi upiru pogled u prirodne materijale kako bi se šteta svela na najmanju moguću meru. Međutim, postavlja se pitanje da li je drvo doraslo ekstremnim uslovima svemira.

Materijali koji odlaze u svemir moraju da imaju više povoljnih karakteristika poput male mase, da budu ekstremno čvrsti i da budu otporni na ekstremne temperature i različite forme zračenja. Pluta se u području Mediterana koristi poslednjih pet hiljada godina, a u skorije vreme se upotrebljava kao izolator u frižiderima, brodovima za arktička istraživanja i podmornicama.

Amorim naglašava da je 70% plute vazduh. Svaki kubni centimetar sadrži 40 miliona ćelija, što materijal čini veoma lakim, sa vrlo snažnim ćelijskim zidovima zbog čega je i odličan izolator koji može da izdrži ekstremne temperaturne razlike. On takođe dodaje da ovo nije nikakav ljudski proizvod, već dar iz prirode.

Šezdesetih godina prošlog veka liske plute su korišćene za „minutmen“ termonuklearne balističke rakete. Ranih 2000-tih Boing je zbog njenih nezapaljivih svojstava upotrebljavao plutu mešanu sa smolom za svoje Delta IV raketne lansere za jednokratnu upotrebu. Evropska svemirska agencija je 2020. isprobavala plutu kao izolator tokom studije prikupljanja podataka o vraćanju svemirskih objekata kroz atmosferu. Trenutno se pluta upotrebljava za Atlas V, glavnu raketu Nase od 2002. koja je između ostalog nosila sonde na Mars i Jupiter.

Trenutna težnja NASA je da opet pošalje ljude na Mesec pomoću rakete izolovane plutom. Njihova SLS (Space Launch System) ubrzava od 0-28.000 km/h i podiže se 160 km iznad Zemlje za samo osam minuta. Tokom leta, stvara se ogromna temperatura koja može kompromitovati tečno gorivo, dovesti ga u gasovito stanje i dovesti do eksplozije.

Treća Artemis misija će koristiti SLS da pokrene Orion letilicu koja treba da spusti ljudsku posadu na lunarni južni pol. Bez adekvatne izolacije životi astronauta mogu biti ugroženi.

FAQ:
1. Šta je pluta? Pluta je materijal koji se dobija iz kore hrasta plutnjaka, a koristi se za izolaciju, izradu pampura za flaše i sve više se koristi u svemirskoj tehnologiji.
2. Zašto se pluta koristi u svemiru? Pluta je izuzetno lagana, čvrsta i otporna na ekstremne temperature, zbog čega je idealna za upotrebu u svemirskim letelicama.
3. Koja je uloga plute u svemirskom putovanju? Pluta se koristi kao izolator kako bi se zaštitila letelica i astronauti od ekstremnih uslova svemira, kao što su visoka temperatura i različite forme zračenja.
4. Kako se pluta koristi u svemirskim misijama? Pluta se koristi za izolaciju raketa i letelica kako bi se očuvala termička stabilnost tokom uzletanja i leta.
5. Da li je korišćenje plute ekološki prihvatljivo? Da, pluta je prirodni materijal koji se dobija iz kore hrasta plutnjaka. Njeno korišćenje doprinosi očuvanju prirode i smanjenju štetnog uticaja svemirskih putovanja na okolinu.

[Original article source](https://www.bbc.com/serbian/lat/bbc_karijera/story/20210517-kako-je-pluta-pocela-da-se-koristi-u-svemirskoj-industriji)