*EN Вештачка интелигенција

Snaga Snapdragon X Elite čipa: Revolucija u svetu laptopova

Summary

Izvor: Qualcomm Kompanija Qualcomm je nedavno predstavila svoj najnoviji čipset, Snapdragon X Elite, koji će doneti revoluciju u svet prenosnih računara. Snapdragon X Elite je dizajniran da pokreće ARM verziju Windows operativnog sistema, a kompanija tvrdi da je ovaj čipset […]

Snaga Snapdragon X Elite čipa: Revolucija u svetu laptopova

Izvor: Qualcomm

Kompanija Qualcomm je nedavno predstavila svoj najnoviji čipset, Snapdragon X Elite, koji će doneti revoluciju u svet prenosnih računara. Snapdragon X Elite je dizajniran da pokreće ARM verziju Windows operativnog sistema, a kompanija tvrdi da je ovaj čipset brži od direktnih konkurenata – Apple M3 čipova.

Snapdragon X Elite se ističe po unapređenim Oryon jezgrima koja omogućavaju impresivne single-core CPU performanse, dok se multi-core zadaci obavljaju čak 21% brže. Ovaj čipset poseduje integrisani CPU, GPU i NPU (Neural Processing Unit) za ubrzanje veštačke inteligencije.

Qualcomm ističe da je Snapdragon X Elite najmoćniji, najpametniji i najefikasniji čipset namenjen laptopovima koji su ikada napravljeni. Ova revolucionarna tehnologija pruža korisnicima superiorne performanse uz istovremeno economično trošenje energije.

Važno je napomenuti da uprkos ambicioznim tvrdnjama kompanije Qualcomm, tek ćemo u 2024. godini imati priliku da se uverimo u stvarnu snagu Snapdragon X Elite čipa. U tom periodu očekuje se lansiranje prvih Windows ARM laptopova različitih brendova koji će koristiti ovaj čipset, uključujući Asus, Dell, HP, Honor, Lenovo, Microsoft i Samsung.

FAQ:
1. Koji je čipset Qualcomm predstavio nedavno?
– Qualcomm je nedavno predstavio čipset Snapdragon X Elite, namenjen laptopovima koji koriste ARM verziju Windows operativnog sistema.
2. Čime se ističe Snapdragon X Elite čipset?
– Snapdragon X Elite čipset ima unapređena Oryon jezgra koja omogućavaju impresivne performanse, a poseduje i integrisani CPU, GPU i NPU za ubrzanje veštačke inteligencije.
3. Kakve performanse pruža Snapdragon X Elite u odnosu na Apple M3 čipove?
– Snapdragon X Elite pruža nadmoćne single-core i multi-core CPU performanse u odnosu na Apple M3 čipove.
4. Kada možemo očekivati prve laptopove sa Snapdragon X Elite čipsetom?
– Prvi Windows ARM laptopovi, koji će koristiti Snapdragon X Elite čipset, očekuju se u sredini 2024. godine.