*EN Вештачка интелигенција

Video pokazuje svakodnevni život Curiosity rovera na Marsu

Summary

Curiosity rover, robotska sonda koju je 2012. godine spustila NASA na površinu Marsa, već osam godina snabdeva Zemlju informacijama i fascinantnim fotografijama koje nam otkrivaju tajanstvenu planetu. Nedavno je objavljen video (GIF) koji nam pruža uvid u jedan običan dan […]

Video pokazuje svakodnevni život Curiosity rovera na Marsu

Curiosity rover, robotska sonda koju je 2012. godine spustila NASA na površinu Marsa, već osam godina snabdeva Zemlju informacijama i fascinantnim fotografijama koje nam otkrivaju tajanstvenu planetu. Nedavno je objavljen video (GIF) koji nam pruža uvid u jedan običan dan ovog rovera na Crvenoj planeti.

Video prikazuje Curiosity rovera u martu 2020. godine dok se penje uz Greenheugh Pediment, kamenitu oblast na vrhu jednog uzvišenja. Odmah pre ovog poduhvata, rover je napravio autoportret koji nam pokazuje i okolinu sa pojasom Greenheugh. Na snimku se može videti i bušotina koju je Curiosity napravio kako bi prikupio uzorke koji će nam pomoći u potvrdi ili osporavanju teorija o mikroskopskom životu na Marsu.

Ovaj video pruža uvid u svakodnevni život Curiosity rovera i njegove aktivnosti na površini Marsa. Bez obzira na to što je ova misija pokrenuta pre osam godina, Curiosity nastavlja da vrši istraživanja i otkriva nam nove detalje o Marsu.

Da biste pogledali video i saznali više o Curiosity roveru, posetite zvaničnu veb stranicu NASA.

Često postavljana pitanja:

1. Kada je Curiosity rover sletio na Mars?

Curiosity rover se spustio na površinu Marsa u avgustu 2012. godine.

2. Čime se Curiosity rover bavi na Marsu?

Curiosity rover istražuje površinu Marsa, prikuplja uzorke tla i stena, vrši analize atmosfere i traži tragove života.

3. Kako je napravljen video koji prikazuje jedan dan na Marsu?

Video je napravljen kolažiranjem fotografija koje je rover snimio tokom jednog dana na Marsu.

4. Koji su dosadašnji najznačajniji rezultati misije Curiosity rovera?

Curiosity rover je otkrio dokaze o prisustvu vode na Marsu u prošlosti, identifikovao hemikalije koje su potrebne za život i otkrio geološke formacije koje ukazuju na prethodno postojanje jezera i reka. Takođe je prikupio podatke koji će biti korisni za buduće misije sa ljudskom posadom na Marsu.