*EN Вештачка интелигенција

Primordijalne crne rupe možda skrivene u zvezdama, ukazuju istraživanja

Summary

Iako je malo verovatno, neka od primordijalnih crnih rupa koje su nastale odmah nakon Velikog praska moguće su uhvaćene u zvezdama, otkrivaju najnovija istraživanja. Ove drevne crne rupe, formirane kao vreli, gusti komadi materije koji su se urušili u prvim […]

Primordijalne crne rupe možda skrivene u zvezdama, ukazuju istraživanja

Iako je malo verovatno, neka od primordijalnih crnih rupa koje su nastale odmah nakon Velikog praska moguće su uhvaćene u zvezdama, otkrivaju najnovija istraživanja. Ove drevne crne rupe, formirane kao vreli, gusti komadi materije koji su se urušili u prvim sekundama stvaranja univerzuma, mogle bi da pruže nove uvide u ranu istoriju univerzuma i formiranje crnih rupa. Međutim, pronalaženje ovih zvezda, koje su uspele da zarobe neku od ovih brzih crnih rupa, predstavlja izazov.

Astrofizičar Erl Belinger, glavni autor studije iz Instituta Maks Plank za astrofiziku, ističe da se crne rupe ovog tipa verovatno kretale ogromnom brzinom. Kada naiđu na zvezdu, najverovatnije prolaze kroz nju kao metak. Međutim, manji broj ovih crnih rupa, koje se kreću sporije, moguće su bile zarobljene u zvezdama. Ukoliko je to tačno, postoji šansa da ih pronađemo.

Postoje dve mogućnosti kada je reč o tim teorijskim crnim rupama zarobljenim u zvezdi. Prva mogućnost je da su crne rupe toliko male da nemaju nikakav uticaj na zvezdu. Crne rupe vrlo male mase ne mogu čak ni da udvostruče svoju masu tokom trajanja univerzuma, čak i ako se nalaze u mestu gde mogu da jedu bez ograničenja, kao što je unutrašnjost zvezde.

Druga mogućnost je da su crne rupe dovoljno masivne da mogu efikasno da rastu konzumirajući zvezdu. Ove crne rupe mogu proći kroz proces koji predstavlja „kanibalizam crnih rupa“ i proždirati zvezdu iznutra. Ovo bi izazvalo uzburkanost jezgra zvezde i emisiju dodatne energije. Astronomi su do sada otkrili oko 500 ovakvih hladnih crvenih džinova koje bi mogli biti kandidati za Hokingove zvezde.

Prisustvo crnih rupa u ovim zvezdama moglo bi objasniti teškoće u utvrđivanju evolucije ovih zvezda. Astronomi bi, na osnovu pulsiranja i vibracija, mogli da zaključe da li se crna rupa hrani zvezdom.

Iako je pronalaženje crne rupe izuzetno teško, posebno kada je reč o onima veće mase od sunčeve, situacija postaje još komplikovanija kada govorimo o crnim rupama veličine atoma vodonika, kao što su ove primordijalne crne rupe. Ipak, naučnici veruju da se većina primordijalnih crnih rupa nalazi izvan zvezda oko nas, lutajući galaksijama. Postoji verovatnoća da se makar jedna od njih u svakom trenutku nalazi unutar našeg solarnog sistema.

FAQ:
1. Šta su primordijalne crne rupe?
Primordijalne crne rupe su crne rupe koje su se formirale odmah nakon Velikog praska. Nastale su kao vreli, gusti komadi materije koji su se urušili u prvim sekundama stvaranja univerzuma.

2. Kako su primordijalne crne rupe uhvaćene u zvezdama?
Prema najnovijim istraživanjima, postoji mogućnost da je mali broj primordijalnih crnih rupa uhvaćen u zvezdama. Ove crne rupe koje putuju sporije mogu biti zarobljene u zvezdama.

3. Kakav uticaj imaju primordijalne crne rupe na zvezde u kojima su zarobljene?
Uticaj primordijalnih crnih rupa na zvezde može biti različit. Neke crne rupe su toliko male da nemaju nikakav uticaj na zvezdu, dok su druge dovoljno masivne da mogu efikasno da rastu konzumirajući zvezdu. Ove crne rupe mogu proći kroz proces koji se naziva „kanibalizam crnih rupa“ i proždirati zvezdu iznutra.

4. Šta su Hokingove zvezde?
Hokingove zvezde su zvezde koje su pokretane malim crnim rupama u svojim jezgrima. Ove zvezde su nazvane po legendarnom fizičaru Stivenu Hokingu, koji je sugerisao postojanje crnih rupa u jezgrima zvezda.

5. Kako se crne rupe formiraju u univerzumu?
Crne rupe nastaju kada se velika zvezda uruši pod sopstvenom gravitacijom nakon eksplodiranja u supernovu. Gravitaciona sila je toliko jaka da stvara okruženje u kojem ni svetlost ne može da pobegne.