*EN Вештачка интелигенција

Crna rupa M87* – Novo otkriće

Summary

Novo istraživanje koje je sprovedeno u saradnji sa Event Horizon Telescope (EHT) donosi nam fascinantne informacije o crnoj rupi M87* u središtu galaksije Messier 87. Na osnovu podataka prikupljenih u aprilu 2018. godine, kolaboracija EHT je objavila novu fotografiju crne […]

Crna rupa M87* – Novo otkriće

Novo istraživanje koje je sprovedeno u saradnji sa Event Horizon Telescope (EHT) donosi nam fascinantne informacije o crnoj rupi M87* u središtu galaksije Messier 87. Na osnovu podataka prikupljenih u aprilu 2018. godine, kolaboracija EHT je objavila novu fotografiju crne rupe.

Na novoj fotografiji se vidi već poznati „prsten“ oko crne rupe, ali ono što je zanimljivo jeste promena u položaju najsjajnijeg dela prstena u poređenju sa prethodnim istraživanjem iz 2017. godine. Taj deo prstena se pomera za oko 30 stepeni, što podržava teorijsko razumevanje varijabilnosti materijala oko crnih rupa.

Analiza ovih novih podataka omogućila nam je da bolje shvatimo kako se crna rupa menja tokom vremena. Najsvetlija tačka na prstenu menja svoj položaj usled promena u okruženju crne rupe, kao što su magnetska polja, brzina i nagib. Ipak, sama masa i udaljenost M87* neće se značajno povećavati tokom ljudskog veka, prema opštoj teoriji relativnosti.

Ove informacije nam otkrivaju da veličina prstena ostaje relativno konstantna, dok se njegovo najsvetlije područje pomeri. To je fascinantno svojstvo crnih rupa, koje pokazuje da je prečnik prstena zavisan samo o masi crne rupe.

Ovo novo otkriće pruža nam dragocene uvide u magnetna polja i plazmu koja okružuju crne rupe, i pomaže nam u boljem razumevanju ovih složenih fenomena. Istraživači su izneli svoje rezultate u časopisu Astronomy & Astrophysics pod nazivom „The persistent shadow of the supermassive black hole of M 87“.

Ova nova slika crne rupe M87* nas tera da još dublje istražujemo ove čudesne objekte u svemiru i postavljamo nova pitanja o prirodi prostora i vremena. Ostanite s nama jer nas očekuje još uzbudljivih otkrića iz fascinantnog sveta crnih rupa.

Često postavljana pitanja (FAQ) na osnovu ovog članka:

1. Koje su informacije o crnoj rupi M87* objavljene u novom istraživanju?
Novo istraživanje koje je sprovedeno u saradnji sa Event Horizon Telescope (EHT) je donelo nove informacije o crnoj rupi M87*. Na osnovu podataka prikupljenih u aprilu 2018. godine, kolaboracija EHT je objavila novu fotografiju crne rupe.

2. Šta se nalazi na novoj fotografiji crne rupe?
Na novoj fotografiji se vidi već poznati „prsten“ oko crne rupe, ali zanimljivo je da se najsjajniji deo prstena pomerio za oko 30 stepeni u poređenju sa prethodnim istraživanjem iz 2017. godine.

3. Zašto je pomeren najsjajniji deo prstena?
Promena u položaju najsjajnijeg dela prstena je rezultat promena u okruženju crne rupe, kao što su magnetska polja, brzina i nagib. To pokazuje varijabilnost materijala oko crnih rupa.

4. Da li će se masom i udaljenost M87* značajno povećavati tokom ljudskog veka?
Prema opštoj teoriji relativnosti, sama masa i udaljenost crne rupe M87* neće se značajno povećavati tokom ljudskog veka.

5. Kako ove informacije utiču na razumevanje crnih rupa?
Ove informacije nam pomažu da bolje shvatimo kako se crna rupa menja tokom vremena i da pruže dragocene uvide u magnetna polja i plazmu koja okružuju crne rupe. Takođe nam pokazuju da veličina prstena ostaje relativno konstantna, dok se najsjajniji deo prstena pomeri.

6. Koji časopis je objavio rezultate ovog istraživanja?
Rezultate istraživanja su izneli u časopisu Astronomy & Astrophysics pod nazivom „The persistent shadow of the supermassive black hole of M 87“.

7. Kakve implikacije ima ova nova slika crne rupe M87*?
Nova slika crne rupe M87* nas tera da još dublje istražujemo ove čudesne objekte u svemiru i postavljamo nova pitanja o prirodi prostora i vremena. Očekuju nas još uzbudljiva otkrića iz fascinantnog sveta crnih rupa.

Definicije ključnih pojmova i žargona:
– Crna rupa: Ovo je objekat u svemiru čija gravitacija je toliko jaka da ni svijetlost ne može da pobjegne iz njenog gravitacionog polja. To znači da su crne rupe veoma gusto upakovane gomile materije.
– Event Horizon Telescope (EHT): Ovo je globalna naučna saradnja koja je postala poznata po pravljenju prve fotografije sjene crne rupe M87*.
– Prsten oko crne rupe: To je fenomen koji se javlja u okolini crne rupe, gdje se materija oko crne rupe komprimuje i koncentriše oko nje u obliku prstena.
– Magnetna polja: Magnetna polja su oblasti oko magneta ili električnih struja gdje se koristi magnetna sila.
– Plazma: Plazma je četvrto agregatno stanje materije, u kojem su elektroni i joni odvojeni i kreću se nezavisno jedni od drugih.

Srodni linkovi:
Event Horizon Telescope
Mjesovita i astronomija i astrofizika
NASA