*EN Вештачка интелигенција

Novo Copilot dugme na Windows 11 tastaturi otvara vrata veštačkoj inteligenciji

Summary

Standardna tastatura koja će se koristiti na budućim računarima sa Windows 11 operativnim sistemom imaće inovativan dodatak – Copilot dugme. Ovo novo dugme će omogućiti automatsko pokretanje Microsoftovog pomoćnika zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Za prvi put od 1994. godine, Microsoft […]

Novo Copilot dugme na Windows 11 tastaturi otvara vrata veštačkoj inteligenciji

Standardna tastatura koja će se koristiti na budućim računarima sa Windows 11 operativnim sistemom imaće inovativan dodatak – Copilot dugme. Ovo novo dugme će omogućiti automatsko pokretanje Microsoftovog pomoćnika zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Za prvi put od 1994. godine, Microsoft menja raspored dugmića na tastaturi, a ova promena je najavljena na blogu kompanije.

Microsoft je objavio kratak video predstavljajući dizajn koji će postati novi standard na PC tastaturama. Novo Copilot dugme već je viđeno na liniji laptop računara kompanije Dell, a Microsoft sugeriše da će se ovo dugme pojaviti na još više laptopova u sklopu CES sajma, kao i tokom samog događaja. Sistemi sa Copilot dugmetom će biti dostupni od kraja februara do proleća, uključujući i neke nove Surface uređaje.

Ovo je prvi put posle dugog niza godina da se na PC tastaturi pojavi „standardni“ dodatak, od uvođenja namenskih Windows tastera 1994. godine. Microsoft je već uveo namensko dugme za Office na svojim brendiranim tastaturama 2019. godine. Prema prikazanom videu, novo Copilot dugme će zauzeti mesto između desnog Alt i Ctrl dugmića, zamenjujući Windows ili „Menu“ dugme.

Ovim, Microsoft započinje eru veštačke inteligencije u svetu PC računara sa Windows 11 Copilot sistemom i praktičnim dugmetom koje omogućava jednostavan pristup ovom pomoćniku.

FAQ:

1. Kakvu funkcionalnost ima Copilot dugme na Windows 11 tastaturi?
Copilot dugme na Windows 11 tastaturi automatski pokreće Microsoftov pomoćnik zasnovan na veštačkoj inteligenciji.

2. Kada će biti dostupni sistemi sa Copilot dugmetom?
Sistemi sa Copilot dugmetom će biti dostupni od kraja februara do proleća, uključujući nove Surface uređaje.

3. Da li će novo dugme postati obavezno za sve proizvođače Windows 11 opreme?
Još uvek nije jasno da li će Microsoft učiniti Copilot dugme obaveznim za sve proizvođače Windows 11 opreme (OEM).