*EN Вештачка интелигенција

Bezbednosna ažuriranja za Chrome i Edge pretraživače: Kako korisnici mogu popraviti ove opasne propuste

Summary

Foto: Pixabay Google je nedavno objavio ažuriranje za svog veb pretraživača Chrome, koje zatvara bezbednosni jaz koji je stručnjaci ocenjuju kao „veoma rizičan“. Ovaj bezbednosni propust takođe utiče na druge pretraživače koji su zasnovani na istoj platformi, kao što je […]

Bezbednosna ažuriranja za Chrome i Edge pretraživače: Kako korisnici mogu popraviti ove opasne propuste

Foto: Pixabay

Google je nedavno objavio ažuriranje za svog veb pretraživača Chrome, koje zatvara bezbednosni jaz koji je stručnjaci ocenjuju kao „veoma rizičan“. Ovaj bezbednosni propust takođe utiče na druge pretraživače koji su zasnovani na istoj platformi, kao što je Microsoftov Edge, prenosi Watson.

Prema izveštaju stručnjaka iz Gugla, ova bezbednosna ranjivost omogućava zlonamernim osobama da zloupotrebe sistem i izvrše zlonamerni kod putem manipulacije sajtovima. Savezna kancelarija za bezbednost informacija u Nemačkoj je upozorila korisnike da ažuriraju svoje pretraživače, posebno ako koriste starije verzije Chrome-a i Edge-a.

Ove bezbednosne praznine utiču na šest ranjivosti u podstrukturi Chromium-a, uključujući VebGPU i VebAudio. Srećom, i Google i Microsoft su reagovali brzo na ovu situaciju i objavili ažuriranja koja otklanjaju ove propuste.

Ali kako korisnici mogu da ažuriraju svoje pretraživače? Obično, korisnici automatski dobijaju ažuriranja za Chrome i Edge. Međutim, takođe postoji mogućnost da korisnici ručno instaliraju novu verziju ako su onemogućili automatsko ažuriranje.

Da biste to uradili, jednostavno kliknite na opciju „O Google Chrome-u“ ili „O Edge-u“ u meniju svog pretraživača. Na prozoru koji se otvori, možete proveriti da li je dostupno novo ažuriranje ili je pregledač već ažuriran.

Nove verzije Chrome-a sa ispravljenim greškama su 120.0.6099.216/217 za Windows i 20.0.6099.210 za Android. Nakon ažuriranja, verzija Edge pretraživača će biti 120.0.2210.121.

Važno je napomenuti da do danas nije prijavljen nijedan slučaj iskorišćavanja ovih bezbednosnih propusta, ali postoji veliki potencijal za štetu. Stoga je preporuka da korisnici odmah ažuriraju svoje pretraživače kako bi zaštitili svoje računare i podatke.

FAQ

Kako mogu da ažuriram Google Chrome?

Da biste ažurirali Google Chrome, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu pregledača, zatim izaberite opciju „Pomoć“ i na kraju „O Google Chrome-u“. Otvoriće se prozor sa informacijama o trenutnoj verziji pregledača i dostupnim ažuriranjima. Kliknite na dugme „Ažuriraj“ kako biste instalirali najnoviju verziju.

Kako mogu da ažuriram Microsoft Edge?

Da biste ažurirali Microsoft Edge, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu pregledača, zatim izaberite opciju „Pomoć i povratne informacije“ i kliknite na „O Microsoft Edge-u“. Otvorit će se prozor sa informacijama o trenutnoj verziji pregledača i dostupnim ažuriranjima. Kliknite na dugme „Ažuriraj“ kako biste instalirali najnoviju verziju.

Kako mogu ručno instalirati ažuriranje?

Ako želite da ručno instalirate ažuriranje, posetite zvaničnu stranicu Chrome-a (www.google.com/chrome) ili Edge-a (www.microsoft.com/edge) i pronađite opciju za preuzimanje najnovije verzije. Nakon preuzimanja, pokrenite instalaciju i pratite uputstva na ekranu.

Sources:
– https://www.bilten.rs/tehnologija/bezbednosne-ispravke-za-veb-pregledace-google-chrome-i-microsoft-edge-ovo-je-ono-sto-korisnici-treba-da-urade-da-poprave-opasne-propuste/