*EN Вештачка интелигенција

Arrow Lake: No Hyper-Threading, But Rentable Units Take Over

Summary

U najnovijem curenju informacija iz Intelove dokumentacije, detalji o platformi Arrow Lake-S su izronili, otkrivajući moguće oproštaj od tehnologije Hyper-Threading (HT) u predstojećim desktop procesorima 15. generacije Arrow Lake. Umesto kvota iz originalnog članka, u ovom članku možemo preneti informaciju […]

Arrow Lake: No Hyper-Threading, But Rentable Units Take Over

U najnovijem curenju informacija iz Intelove dokumentacije, detalji o platformi Arrow Lake-S su izronili, otkrivajući moguće oproštaj od tehnologije Hyper-Threading (HT) u predstojećim desktop procesorima 15. generacije Arrow Lake. Umesto kvota iz originalnog članka, u ovom članku možemo preneti informaciju o promeni u arhitekturi procesora koja se očekuje da će nadomestiti Hyper-Threading.

Iako je HT poznat po poboljšanju performansi u radu sa višejezgarno optimizovanim aplikacijama, njegov uticaj na gejming nije toliko značajan. Da bi nadoknadio gubitak HT-a, Arrow Lake bi mogao doneti unapređenje performansi na polju gejminga od oko 30% samo na osnovu bolje mikroarhitekture.

Umesto Hyper-Threadinga, Intel planira da predstavi Rentable Units, što je promena u odnosu na tradicionalni HT model. Ova promena odgovara sve većoj popularnosti hibridnih arhitektura jezgara. Rentable Units pružaju efikasnije pseudo-multi-threading rešenje, koje razdvaja instrukcije dolaznih niti u dva dela i dodeljuje ih različitim jezgrama na osnovu kompleksnosti. Da bi se omogućila ova distribucija niti, Arrow Lake će imati veću keš memoriju i podržavaće bržu DDR5-6400 memoriju.

Cilj Arrow Lake je da održi konkurentnost uprkos potencijalnom nedostatku Hyper-Threadinga, kroz povećane radne frekvencije, veći broj energetski efikasnih jezgara i razna ažuriranja arhitekture jezgara. Dok se čeka zvanično puštanje u prodaju i rezultati testiranja, svi su ushićeni zbog inovativnog pristupa Intelovoj tehnologiji koji će Arrow Lake-S doneti.

Često postavljana pitanja o platformi Arrow Lake-S:

1. Šta je platforma Arrow Lake-S?
Platforma Arrow Lake-S je nova generacija desktop procesora kompanije Intel, koja nudi poboljšanu mikroarhitekturu i novu tehnologiju zamene za Hyper-Threading.

2. Šta je Hyper-Threading (HT)?
Hyper-Threading (HT) je tehnologija koja omogućava bolju performansu u radu sa višejezgarno optimizovanim aplikacijama.

3. Koji je uticaj Hyper-Threadinga na gejming?
Hyper-Threading nema značajan uticaj na gejming performanse. Arrow Lake-S će ponuditi unapređenje gejming performansi od oko 30% zahvaljujući boljoj mikroarhitekturi.

4. Šta su Rentable Units?
Rentable Units je promena u odnosu na tradicionalni model Hyper-Threadinga. To je efikasnije pseudo-multi-threading rešenje koje distribuira instrukcije dolaznih niti na različite jezgre na osnovu kompleksnosti.

5. Koje su prednosti Rentable Units u odnosu na Hyper-Threading?
Rentable Units pružaju efikasniji pseudo-multi-threading, omogućavajući bolje iskorišćenje resursa procesora. Distribucija niti na različite jezgre na osnovu kompleksnosti takođe može poboljšati performanse.

6. Kakve su promene u arhitekturi jezgara kod Arrow Lake-S procesora?
Arrow Lake-S procesori će imati veću keš memoriju i mogućnost podrške za bržu DDR5-6400 memoriju. Takođe, očekuje se da će imati veći broj energetski efikasnih jezgara i razna ažuriranja u arhitekturi.

7. Kakav je cilj Arrow Lake-S procesora?
Cilj Arrow Lake-S procesora je da zadrži konkurentnost uprkos nedostatku Hyper-Threadinga. To će biti postignuto povećanjem radnih frekvencija, povećanjem broja energetski efikasnih jezgara i kroz razna ažuriranja u arhitekturi jezgara.

8. Kako se očekuje da će Arrow Lake-S promeniti Intelovu tehnologiju?
Arrow Lake-S donosi inovativni pristup Intelovoj tehnologiji sa Rentable Units kao zamena za Hyper-Threading. Očekuje se da će to doneti unapređenje performansi, posebno u gejmingu.

Srodni linkovi:
Intel