*EN Вештачка интелигенција

Appleovo ažuriranje App Store-a u EU: Tim Sweeney kritikuje promene

Summary

Tim Sweeney, osnivač i izvršni direktor Epic Gamesa, nedavno je izrazio svoje mišljenje o nedavnom ažuriranju App Store-a kompanije Apple u Evropskoj uniji. U svom detaljnom postu objavljenom na popularnoj društvenoj mreži X (bivši Twitter), Sweeney nije štedeo reči kritike […]

Appleovo ažuriranje App Store-a u EU: Tim Sweeney kritikuje promene

Tim Sweeney, osnivač i izvršni direktor Epic Gamesa, nedavno je izrazio svoje mišljenje o nedavnom ažuriranju App Store-a kompanije Apple u Evropskoj uniji.

U svom detaljnom postu objavljenom na popularnoj društvenoj mreži X (bivši Twitter), Sweeney nije štedeo reči kritike prema novim promenama. Nazvao je ovo ažuriranje „novom instancom zlonamerne usklađenosti“ ili jednostavno „vrućim smećem“.

Apple je nedavno najavio da će omogućiti korisnicima alternativne prodavnice aplikacija i pretraživače nezavisnih proizvođača na iPhone uređajima putem njihovog novog iOS-a 17.4. Ovo će takođe otvoriti vrata za usluge striminga igara na App Store-u i omogućiti programerima da koriste alternativne opcije plaćanja u aplikacijama.

Sweeney nije štedeo reči kritike jer smatra da su ove promene samo deo skrivene agende koju Apple ima. On veruje da Apple pokušava da održi monopol nad tržištem aplikacija na svojim uređajima i da ovakve promene služe samo da bi se umirile zahteve Evropske unije i regulatornih tela.

Iako je Appleova odluka o otvaranju alternative prodavnica i drugih opcija pozdravljena kao korak ka većoj konkurenciji i slobodnom tržištu, mišljenje Tim Sweeneya ukazuje na moguće skrivene motive. Mnogi se pitaju koliko je ova promena zaista otvorena i transparentna, i postoji zabrinutost da bi Apple mogao zadržati kontrolu nad monetizacijom aplikacija i dalje ograničavati prava programera.

FAQ:

1. Ko je Tim Sweeney?
Tim Sweeney je osnivač i izvršni direktor Epic Gamesa, video igračke kompanije koja je poznata po igri Fortnite.

2. Šta je App Store?
App Store je digitalna prodavnica aplikacija koju je razvio i održava kompanija Apple. Preko App Store-a korisnici iPhone uređaja mogu preuzeti i kupiti različite aplikacije i igre.

3. Koji je problem sa nedavnim ažuriranjem App Store-a u Evropskoj uniji?
Nedavno ažuriranje App Store-a omogućava korisnicima iPhone uređaja da koriste alternative prodavnica aplikacija i pretraživače nezavisnih proizvođača. Međutim, Tim Sweeney smatra da ove promene služe samo da bi se umirili zahtevi Evropske unije i regulatornih tela, dok Apple pokušava da zadrži monopol nad tržištem aplikacija na svojim uređajima.

4. Kako će ovo ažuriranje uticati na programere?
Ovo ažuriranje će omogućiti programerima da koriste alternative opcije plaćanja u aplikacijama, kao i da ponude svoje aplikacije preko drugih prodavnica putem iPhone uređaja.

5. Da li će Apple i dalje kontrolisati monetizaciju aplikacija?
Postoji zabrinutost da bi Apple mogao zadržati kontrolu nad monetizacijom aplikacija i dalje ograničavati prava programera, iako je ovo ažuriranje povezano sa otvaranjem alternative prodavnica i opcija plaćanja.

Definicije:
– App Store: digitalna prodavnica aplikacija kompanije Apple.
– iOS: operativni sistem koji pokreće iPhone uređaje.
– Monopol: situacija u kojoj jedna kompanija ima potpunu kontrolu nad određenim tržištem.

Povezani linkovi:
Epic Games
App Store