*EN Вештачка интелигенција

Apple unapređuje veštačku inteligenciju na pametnim telefonima

Summary

Apple je nedavno objavio istraživački rad pod nazivom „LLM in a Flash“, koji donosi ključno rešenje za izazove u vezi sa računarskom moći u domenu veštačke inteligencije na pametnim telefonima. Ovaj potez potvrđuje da Apple, iako kasni za rivalima, želi […]

Apple unapređuje veštačku inteligenciju na pametnim telefonima

Apple je nedavno objavio istraživački rad pod nazivom „LLM in a Flash“, koji donosi ključno rešenje za izazove u vezi sa računarskom moći u domenu veštačke inteligencije na pametnim telefonima. Ovaj potez potvrđuje da Apple, iako kasni za rivalima, želi da se pridruži trci u razvoju AI tehnologija.

Novo istraživanje se fokusira na efikasno izvršavanje jezičkih modela (LLM) na uređajima s ograničenim memorijama, kao što su pametni telefoni. Apple-ova strategija se razlikuje od konkurencije, poput Microsoft-a i Google-a, koji koriste cloud platforme za svoje AI usluge.

Ovaj pristup obećava brže i efikasnije odgovore od AI asistenata, ali i rad bez internet konekcije, što donosi prednosti u pogledu privatnosti i sigurnosti. Uzimajući u obzir pad prodaje pametnih telefona, novo AI fokusirano istraživanje može doprineti revitalizaciji tržišta pametnih telefona nudeći korisnicima nove, uzbudljive funkcije.

Apple-ov konkurent, Google, nedavno je predstavio svoj Gemini LLM model za Pixel pametne telefone, potvrđujući rastuću konkurenciju u ovoj oblasti.

Ovim istraživanjem Apple ne samo da pruža rešenje za trenutna ograničenja u računarskoj moći već postavlja i presedan za buduće istraživačke poduhvate u domenu veštačke inteligencije. Optimizacija jezičkih modela za rad na uređajima s baterijama postaje sve važnija za istraživače u oblasti AI tehnologija.

Ovaj potez Apple-a daje uvid u njihove tajanstvene istraživačke laboratorije i najnovije tehničke inovacije koje kompanija nudi. Očekuje se da će AI tehnologije na pametnim telefonima ići korak dalje u stvaranju potpuno novog korisničkog iskustva i preokrenuti trend opadajuće prodaje mobilnih telefona.

FAQ

1. Šta je „LLM in a Flash“?

„LLM in a Flash“ je istraživački rad kompanije Apple koji se fokusira na efikasno izvršavanje jezičkih modela na uređajima s ograničenom memorijom, poput pametnih telefona.

2. Kako Apple-ov pristup AI tehnologijama na pametnim telefonima razlikuje od konkurencije?

Dok mnoge kompanije koriste cloud platforme za pružanje AI usluga, Apple želi da omogući direktno pokretanje AI tehnologija na iPhone uređajima, obećavajući brže odgovore i rad bez internet konekcije.

3. Kako se očekuje da Apple-ovo istraživanje unapredi tržište pametnih telefona?

Novo AI fokusirano istraživanje može doprineti revitalizaciji tržišta pametnih telefona nudeći korisnicima nove, uzbudljive funkcije.

4. Koja je uloga veštačke inteligencije na pametnim telefonima?

Veštačka inteligencija na pametnim telefonima omogućava napredne funkcionalnosti, kao što su virtuelni asistenti i personalizovano korisničko iskustvo.

5. Kako Apple-ov potez utiče na budućnost AI tehnologija?

Apple-ov potez postavlja presedan za buduća istraživanja u domenu veštačke inteligencije na uređajima s ograničenom memorijom, nudeći rešenja za trenutna ograničenja i pokazujući važnost optimizacije AI tehnologija za rad na uređajima s baterijama.