*EN Вештачка интелигенција

Apple u pregovorima sa izdavačima o korišćenju sadržaja za razvoj veštačke inteligencije

Summary

Prema najnovijem izveštaju The New York Times-a, Apple je nedavno započeo pregovore sa velikim izdavačima i novinskim organizacijama sa ciljem korišćenja njihovog sadržaja za obuku sopstvenog sistema generativne veštačke inteligencije (AI). Iako je kompanija prethodno nedostajala na listi kompanija sa […]

Apple u pregovorima sa izdavačima o korišćenju sadržaja za razvoj veštačke inteligencije

Prema najnovijem izveštaju The New York Times-a, Apple je nedavno započeo pregovore sa velikim izdavačima i novinskim organizacijama sa ciljem korišćenja njihovog sadržaja za obuku sopstvenog sistema generativne veštačke inteligencije (AI).

Iako je kompanija prethodno nedostajala na listi kompanija sa sopstvenim generativnim AI proizvodom, Apple želi da to promeni. Prema izvorima, kompanija namerava da obezbedi višegodišnje ugovore sa izdavačima u vrednosti od najmanje 50 miliona dolara za pristup njihovim arhivama vesti.

Ova inicijativa predstavlja korak napred za kompaniju, koja se do sada fokusirala na razvoj hardvera i softvera. Korišćenje sadržaja izdavača za obuku generativnog sistema AI može omogućiti Apple-u da razvije nove inovativne aplikacije u oblastima kao što su personalizovani novinarski članci, preporuke za čitanje i još mnogo toga.

Međutim, postoje i potencijalni izazovi u vezi sa ovom inicijativom. Kao prvo, Apple će morati da se nosi sa konkurencijom drugih tehnoloških giganta, poput Google-a i Facebook-a, koji takođe imaju svoje AI sisteme razvijene na obimnom sadržaju izdavača. Takođe, izdavači mogu biti zabrinuti zbog pristupa svojim arhivama vesti, kao i uticaja koje će to imati na njihov poslovni model.

Prema rečima stručnjaka, ovi pregovori predstavljaju važan korak za Apple u stvaranju sopstvene generativne veštačke inteligencije. Ukoliko se postigne dogovor sa izdavačima, to bi moglo postati ključni element u narednim inovacijama Apple proizvoda.

FAQ:
1. Koja je svrha pregovora Apple-a sa izdavačima?
– Apple želi da koristi sadržaj izdavača za obuku generativnog sistema veštačke inteligencije.
2. Kolika je vrednost višegodišnjih ugovora koje Apple nudi izdavačima?
– Najmanje 50 miliona dolara.
3. Kako će ova inicijativa koristiti Apple-u?
– Omogućavaće Apple-u da razvije inovativne aplikacije u oblastima poput personalizovanih novinarskih članaka i preporuka za čitanje.
4. Koja su potencijalna pitanja sa kojima se Apple suočava?
– Konkurencija drugih tehnoloških giganta i zabrinutost izdavača zbog pristupa arhivama vesti.
5. Šta stručnjaci kažu o ovim pregovorima?
– Pregovori predstavljaju važan korak za Apple u stvaranju sopstvene generativne veštačke inteligencije.