*EN Вештачка интелигенција

Apple satovi: Nova taktika za izbegavanje zabrane prodaje

Summary

Apple se suočava sa novim izazovima u vezi sa zabranom prodaje njihovih pametnih satova Watch Series 9 i Watch Ultra 2 u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon neuspešnog zahteva za privremenim zamrzavanjem zabrane, Apple razmatra mogućnost primene ažuriranja softvera koje bi […]

Apple satovi: Nova taktika za izbegavanje zabrane prodaje

Apple se suočava sa novim izazovima u vezi sa zabranom prodaje njihovih pametnih satova Watch Series 9 i Watch Ultra 2 u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon neuspešnog zahteva za privremenim zamrzavanjem zabrane, Apple razmatra mogućnost primene ažuriranja softvera koje bi onemogućilo funkcionisanje spornih senzora za merenje kiseonika u krvi. Ovo bi potencijalno izuzelo ove uređaje iz zabrane koju je izrekla američka Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC).

Presuda ITC-a utvrdila je da je Apple prekršio patentna prava kompanije Masimo ugradnjom senzora za merenje kiseonika u krvi u svoje pametne satove. Iako je Apelacioni sud odbio zahtev za privremenim zamrzavanjem zabrane prodaje, to ne znači da je žalba Apple-a konačno odbačena.

Proces po žalbi će se nastaviti, dok trenutna zabrana prodaje ne donosi konačnu presudu, niti isključuje mogućnost da se funkcija merenja kiseonika u krvi vrati naknadno. Ovo nije prvi put da je prodaja Apple Watch satova suspendovana zbog patenata. U proteklom mesecu, status prodaje ovih modela se promenio više puta, što dodatno komplikuje situaciju za Apple.

Dok Apple nastavlja da se bori protiv zabrane prodaje svojih satova, ostaje da se vidi koliko će inovativna taktika sa ažuriranjem softvera biti uspešna. U međuvremenu, korisnici ostaju u neizvesnosti hoće li moći da imaju pristup funkciji merenja kiseonika u krvi na svojim Apple pametnim satovima.

Često postavljana pitanja:

1. Zašto je Appleu zabranjena prodaja pametnih satova Watch Series 9 i Watch Ultra 2 u SAD-u?
– Apple je prekršio patentna prava kompanije Masimo u vezi sa senzorima za merenje kiseonika u krvi koji su ugrađeni u ove satove.

2. Da li je Apple uspeo da privremeno zamrzne zabranu prodaje?
– Ne, Appleov zahtev za privremenim zamrzavanjem zabrane je odbijen.

3. Kakva je trenutna situacija sa zabranom prodaje?
– Trenutna zabrana prodaje nije konačna, jer se proces po žalbi Apple-a još uvek nastavlja.

4. Da li postoji mogućnost da se funkcija merenja kiseonika u krvi vrati naknadno?
– Da, trenutna zabrana prodaje ne isključuje mogućnost da se ova funkcija vrati u budućnosti.

5. Da li je ovo prvi put da je prodaja Apple Watch satova suspendovana zbog patenata?
– Ne, prodaja Apple Watch satova je već bila suspendovana zbog patenata u prošlosti.

Definicije:
– Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) – organizacija u SAD-u koja se bavi regulacijom međunarodne trgovine i rešavanjem sporova u vezi sa kršenjem trgovačkih prava.
– Patentna prava – pravni mehanizam koji omogućava pojedincima ili kompanijama da zaštite svoje inovacije od kopiranja i neovlašćene upotrebe.

Povezani linkovi:
Apple – zvanična stranica kompanije Apple.