*EN Вештачка интелигенција

Apple pristao na otvaranje App Store-a za treće strane, ali se suočava sa kritikama

Summary

Kompanija Apple nedavno je objavila svoje planove za usaglašavanje sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije. Jedna od ključnih promena je dozvola za upotrebu prodavnica aplikacija trećih strana na mobilnim uređajima koji se prodaju na tržištu EU. Međutim, ova […]

Apple pristao na otvaranje App Store-a za treće strane, ali se suočava sa kritikama

Kompanija Apple nedavno je objavila svoje planove za usaglašavanje sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije. Jedna od ključnih promena je dozvola za upotrebu prodavnica aplikacija trećih strana na mobilnim uređajima koji se prodaju na tržištu EU. Međutim, ova dozvola će biti odobrena nakon prethodne analize od strane Apple stručnjaka.

Takođe, Apple je snizio provizije za aplikacije koje se prodaju u njihovoj App Store prodavnici sa 30 na 17 odsto. Ipak, postoji jedna nepravda koju su primetili developeri – i dalje će morati platiti 50 evro centi za svako prvo instaliranje aplikacije nakon što je ona instalirana milion puta.

Reakcije na ove promene su bile pomešane. Izvršni direktor Epic Games-a Tim Svini je izrazio negativan stav prema ovom planu, dok je šef Spotify-a Danejl Ek okarakterisao kao „iznudu“. Pridružuju se i Xbox, čija je predsednica Sara Bond smatrala da je ova nova politika korak u pogrešnom smeru.

Dok neki smatraju da Apple primorava developere da se i dalje pridržavaju postojećih pravila, drugi veruju da su konstruktivni razgovori ključni za promene i veću konkurentnost.

Evropska komisija će nakon procesa revizije Apple-ovih koraka konačno dati svoje mišljenje 7. marta. Ako se Apple ne uskladi sa zahtevima, suočiće se sa „snažnom akcijom“, što ukazuje da će bitka za otvoreno tržište aplikacija tek biti završena.

Česta pitanja (FAQ) na osnovu glavnih tema i informacija iznetih u članku:

1. Koje su ključne promene koje je Apple najavio u vezi sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije?
– Apple će dozvoliti upotrebu prodavnica aplikacija trećih strana na mobilnim uređajima koji se prodaju na tržištu EU. Ipak, dozvola će biti odobrena nakon analize od strane Apple stručnjaka.

2. Kako je Apple snizio provizije za aplikacije u svojoj App Store prodavnici?
– Provizije su snižene sa 30 na 17 odsto.

3. Kakva je nepravda primećena od strane developer-a u vezi sa instaliranjem aplikacija?
– Developer-i će i dalje morati platiti 50 evro centi za svako prvo instaliranje aplikacije nakon što je ona instalirana milion puta.

4. Kako su reagovali CEO Epic Games-a i šef Spotify-a na ove promene?
– CEO Epic Games-a, Tim Svini, je negativno ocenio ove planove, dok je šef Spotify-a, Danejl Ek, takvu politiku okarakterisao kao „iznudu“.

5. Koje je mišljenje predsednice Xbox-a o ovim promenama?
– Predsednica Xbox-a, Sara Bond, smatra da je nova politika Apple-a korak u pogrešnom smeru.

6. Šta će Evropska komisija uraditi nakon procesa revizije Apple-ovih koraka?
– Evropska komisija će dati svoje mišljenje 7. marta. Ako se Apple ne uskladi sa zahtevima, suočiće se sa „snažnom akcijom“, što ukazuje na to da će bitka za otvoreno tržište aplikacija tek biti završena.

Definicije:

– Zakon o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije: Zakon koji ima za cilj regulisanje tržišta digitalnih usluga na teritoriji Evropske unije.

– App Store prodavnica: Digitalna prodavnica aplikacija koja je vlasništvo kompanije Apple i dostupna je korisnicima Apple-ovih uređaja.

Sugerisani linkovi:

Apple
Epic Games
Spotify
Xbox