*EN Вештачка интелигенција

Apple pod pritiskom zbog politike App Store-a

Summary

Kompanija Apple se suočava sa sve većim kritikama nakon nedavnih promena u politici App Store-a. Ove promene su rezultat pravnog spora između Apple-a i Epic Games, kao i sudske odluke koja je usledila, što je izazvalo žestoke reakcije kritičara, uključujući […]

Apple pod pritiskom zbog politike App Store-a

Kompanija Apple se suočava sa sve većim kritikama nakon nedavnih promena u politici App Store-a. Ove promene su rezultat pravnog spora između Apple-a i Epic Games, kao i sudske odluke koja je usledila, što je izazvalo žestoke reakcije kritičara, uključujući Spotify i Epic Games. Oni tvrde da Apple stavlja profit ispred interesa developera i korisnika aplikacija.

Umesto citata, možemo reći da je Džin Moran, portparolka Spotify-ja, snažno osudila uvođenje 27-postotnog poreza na alternativne načine plaćanja od strane Apple-a, opisujući taj potez kao „skandalozan“. Moran je pozvala Evropsku komisiju da spreči slične promene unutar Evropske unije. Ova reakcija je deo šireg otpora promenama koje Apple uvodi, kako navode izvori poput The Verge.

Tim Svini, izvršni direktor kompanije Epic Games, takođe se pridružio kritikama nazivajući Apple-ove postupke „antikompetitivnim“. Svini tvrdi da politika App Store-a „potpuno podriva“ sudsku odluku, gušeći tržišnu konkurenciju i ograničavajući programere u ponudi nižih cena unutar aplikacija.

Čak i Koalicija za Fer Play (CAF), grupa koju čine Spotify, Epic Games, Tile i druge kompanije, izrazila je nezadovoljstvo. Izvršni direktor CAF-a, Rik VanMeter, ističe da Apple-ove promene ne dovode do većeg izbora za potrošače, ni nižih cena, niti uvode konkurenciju u zatvoreni ekosistem Apple-a.

Iako Apple nije stran ovakvim izazovima, čini se da kontroverza oko politike App Store-a još uvek nije rešena. Nedavno su se dogodile slične situacije u Holandiji i Južnoj Koreji, gde su regulatorne vlasti izdale upozorenja kompanijama poput Apple-a zbog njihovih postupaka.

Sada ostaje da se vidi kako će Apple odgovoriti na ove kritike i kako će se to odraziti na njihovu reputaciju i poslovanje. Jedno je sigurno – debata o antikompetitivnim praksama i uticaju na izbor potrošača neće prestati tako lako.

Česta pitanja (FAQ):
1. Šta je dovelo do promena u politici App Store-a?
Promene su rezultat pravnog spora između Apple-a i Epic Games, kao i sudske odluke koja je usledila.

2. Koje su reakcije kritičara na promene?
Kritičari, uključujući Spotify i Epic Games, tvrde da Apple stavlja profit ispred interesa developera i korisnika aplikacija.

3. Kako je Spotify osudio Apple-ovu politiku?
Džin Moran, portparolka Spotify-ja, osudila je uvođenje 27-postotnog poreza na alternativne načine plaćanja od strane Apple-a i opisala ga kao „skandalozan“. Ona je pozvala Evropsku komisiju da spreči slične promene unutar Evropske unije.

4. Kako je Tim Svini iz Epic Games-a kritikovao Apple-ove postupke?
Tim Svini nazvao je Apple-ove postupke „antikompetitivnim“. On tvrdi da politika App Store-a „potpuno podriva“ sudsku odluku, gušeći tržišnu konkurenciju i ograničavajući programere u ponudi nižih cena unutar aplikacija.

5. Koji je stav Koalicije za Fer Play (CAF)?
CAF, koja uključuje Spotify, Epic Games, Tile i druge kompanije, izrazila je nezadovoljstvo. Izvršni direktor CAF-a, Rik VanMeter, ističe da Apple-ove promene ne dovode do većeg izbora za potrošače, ni nižih cena, niti uvode konkurenciju u zatvoreni ekosistem Apple-a.

6. Kako su regulatorne vlasti reagovale na postupke Apple-a u Holandiji i Južnoj Koreji?
Regulatorne vlasti u Holandiji i Južnoj Koreji su izdale upozorenja kompanijama poput Apple-a zbog njihovih postupaka.

Ključni pojmovi/jargoni:
– App Store: digitalna distribucijska platforma za aplikacije koju Apple poseduje i upravlja.
– Epic Games: kompanija koja razvija video igre, poznata po popularnoj igri Fortnite.
– Spotify: švedska audio-streaming platforma za muziku i podcaste.
– Antikompetitivno: postupci koji ograničavaju konkurenciju na tržištu.

Srodni linkovi:
Apple
Epic Games
Spotify
The Verge