*EN Вештачка интелигенција

Apple otvara vrata alternativnim prodavnicama aplikacija na iOS-u

Summary

Apple je najavio da će uveliko promeniti svoj pristup prodavnici aplikacija na iOS-u. Sa izlaskom iOS 17.4 verzije softvera, planira se otvaranje vrata drugim prodavnicama aplikacija, ali samo unutar Evropske unije. Ova odluka je rezultat Zakona o digitalnim tržištima koji […]

Apple otvara vrata alternativnim prodavnicama aplikacija na iOS-u

Apple je najavio da će uveliko promeniti svoj pristup prodavnici aplikacija na iOS-u. Sa izlaskom iOS 17.4 verzije softvera, planira se otvaranje vrata drugim prodavnicama aplikacija, ali samo unutar Evropske unije. Ova odluka je rezultat Zakona o digitalnim tržištima koji je nametnut Apple-u u EU.

Odluka o otvaranju prostora za alternativne prodavnice je velika promena za tehnološkog giganta iz Kupertina. Do sada je Apple održavao monopol nad distribucijom aplikacija na svojim uređajima, ograničavajući korisnike samo na sopstvenu App Store prodavnicu. Međutim, nova regulativa primorava Apple da omogući izbor korisnicima.

Iako će Apple dozvoliti rad alternativnih prodavnica aplikacija, kompanija će primenjivati strogu kontrolu nad svim aplikacijama. Ovo je navodno u cilju zaštite korisnika od potencijalnih rizika. Sve aplikacije dostupne putem ovih prodavnica moraće da imaju detaljne opise funkcija koje će biti prikazane pre njihovog preuzimanja.

Da bi obezbedio bezbednost aplikacija, Apple će dodatno sarađivati sa programerima i distributerima aplikacija kako bi se osigurala njihova odgovornost i zaštita korisnika. Apple tvrdi da će primeniti dodatne mere sigurnosti kako bi sprečio pokretanje aplikacija koje sadrže zlonamerne softvere.

Ova promena takođe će omogućiti strimovanje igara preko aplikacija kao što su Nvidia GeForce Now i Xbox Cloud Gaming. Do sada je Apple zabranjivao pristup ovakvim servisima, ali će nova regulativa sada omogućiti korisnicima da iskoriste ove usluge putem App Store prodavnice.

Planirane promene uključuju i NFC otvaranje na iPhone telefonima, omogućavajući aplikacijama za plaćanje i mobilno bankarstvo da koriste opciju „Tap to pay“. Takođe će biti unapređene opcije za provajdere plaćanja unutar aplikacija i za obradu platnih usluga preko linka.

Ove novine će svakako uticati na korisnike Apple uređaja u Evropskoj uniji, a više informacija će biti dostupno nakon što promene stupe na snagu u martu. Očekuje se da će ova nova regulativa doneti više izbora i veću fleksibilnost korisnicima iOS-a.

Česta pitanja (FAQ)

1. Koji je povod za promenu pristupa prodavnici aplikacija na iOS-u?
– Promena je rezultat Zakona o digitalnim tržištima koji je nametnut Apple-u u Evropskoj uniji.

2. Koje prodavnice aplikacija će biti otvorene za korisnike iOS-a?
– Otvaranje prostora za alternativne prodavnice će biti moguće samo unutar Evropske unije.

3. Šta će se promeniti u vezi sa distribucijom aplikacija na Apple uređajima?
– Do sada je Apple održavao monopol i korisnicima omogućavao pristup samo svojoj App Store prodavnici, ali će sada morati da omogući izbor korisnicima.

4. Kako će Apple osigurati sigurnost alternativnih prodavnica aplikacija?
– Apple će primenjivati strogu kontrolu nad svim aplikacijama, zahtevajući detaljne opise funkcija pre preuzimanja. Takođe će sarađivati sa programerima i distributerima aplikacija kako bi se osigurala odgovornost i zaštita korisnika.

5. Koje usluge će biti omogućene putem App Store prodavnice?
– Nova regulativa će omogućiti strimovanje igara preko aplikacija kao što su Nvidia GeForce Now i Xbox Cloud Gaming.

6. Koje su planirane promene u vezi sa plaćanjem i mobilnim bankarstvom?
– NFC otvaranje na iPhone telefonima će biti omogućeno, što će aplikacijama za plaćanje i mobilno bankarstvo omogućiti korišćenje opcije „Tap to pay“. Biće unapređene i opcije za provajdere plaćanja unutar aplikacija i za obradu platnih usluga preko linka.

7. Kada će promene stupiti na snagu?
– Promene će stupiti na snagu u martu, a više informacija će biti dostupno nakon toga.

Srodni linkovi:
Apple
Nvidia
Xbox