*EN Вештачка интелигенција

Apple otkriva revolucionarno rešenje za veštačku inteligenciju na starijim iPhone uređajima

Summary

Novi Apple istraživački rad otkriva inovativno rešenje koje bi moglo omogućiti starijim iPhone uređajima da iskoriste prednosti veštačke inteligencije (AI) na uređaju, čak i uz ograničenu radnu memoriju. Umesto učitavanja celog AI modela u RAM uređaja, Apple je predložio da […]

Apple otkriva revolucionarno rešenje za veštačku inteligenciju na starijim iPhone uređajima

Novi Apple istraživački rad otkriva inovativno rešenje koje bi moglo omogućiti starijim iPhone uređajima da iskoriste prednosti veštačke inteligencije (AI) na uređaju, čak i uz ograničenu radnu memoriju. Umesto učitavanja celog AI modela u RAM uređaja, Apple je predložio da se parametri modela skladište na samom telefonu i samo delovi modela se prenose u RAM po potrebi.

Ova tehnika bi značila značajno brže vreme zaključivanja modela, četiri do pet puta brže u odnosu na standardne pristupe učitavanja putem centralne procesne jedinice (CPU) i grafičke procesne jedinice (GPU). Ovakav pristup bi omogućio starijim iPhone uređajima da koriste AI modele efikasno, iako imaju manje radne memorije nego premijum Android telefoni.

Generativna veštačka inteligencija na uređajima zahteva velike količine RAM-a, jer to obezbeđuje brže brzine čitanja/pisanja podataka. Ovo je ključno za brzo zaključivanje AI modela i omogućava korisnicima da dobiju trenutne odgovore bez dugog čekanja.

Apple-ovo revolucionarno rešenje bi moglo promeniti perspektivu kompanije u vezi sa veštačkom inteligencijom. Takođe, kompanije Qualcomm i MediaTek takođe rade na optimizaciji veštačke inteligencije i velikih jezičkih modela na svojim čipsetovima, kako bi smanjili sistemski zahtev AI na uređaju.

Ovo otkriće otvara vrata za iPhone korisnike da uživaju u bržem generisanju slika, tekstova, sažimanju članaka i drugim AI funkcijama, nezavisno od toga koliko RAM-a njihovi uređaji imaju. Budućnost veštačke inteligencije na uređajima izgleda svetlije nego ikada pre.

FAQ:

1. Kako funkcioniše Apple-ovo rešenje za veštačku inteligenciju na starijim iPhone uređajima?

Apple je predložio da se parametri modela AI skladište na samom telefonu i samo delovi modela se prenose u RAM uređaja po potrebi. Ovo omogućava brže vreme zaključivanja AI modela.

2. Koje su prednosti veštačke inteligencije na uređaju?

Veštačka inteligencija na uređaju omogućava brže generisanje slika, tekstova, sažimanje članaka i druge AI funkcije bez potrebe za oslanjanjem na internet konekciju.

3. Da li će stariji iPhone uređaji moći da iskoriste ovo rešenje?

Da, Apple-ovo rešenje omogućava starijim iPhone uređajima sa manje RAM-a da koriste veštačku inteligenciju na uređaju efikasno.